Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Cu privire la depunerea corecta si la timp a declaratiilor fiscale, in centrul atentiei noastre se afla Formularul 177, care suscita intrebari si preocupari pentru multi contribuabili. Prin acest articol ne-am propus sa oferim clarificari cu privire la termenul de depunere al Declaratiei 177, aducand in discutie informatii relevante si actualizate pentru a va ajuta sa va indepliniti obligatiile fiscale in mod eficient si conform legislatiei in vigoare.
Formularul se completeaza si se depune de catre contribuabilii care dispun redirectionarea impozitului pe profit, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si pentru acordarea unor sume Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF sau altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
Cererea se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Redirectionarea impozitului pe profit se poate face pana la termenele de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit. Pe perioada aplicarii prevederilor art. I din OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, termenul pentru depunerea D 101 este cel prevazute la art. I alin. (13) si anume:
- pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 si 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit (D 101 – Declaratie privind impozitul pe profit) si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv, este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator;
- pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic (art. 16 alin. 5 din Codul fiscal) pana la data de 25 a celei de a sasea luni, inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat.
In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, Cererea privind redirectionarea impozitului pe profit se depune de catre persoana juridica responsabila a grupului.
In cazul in care contribuabilul corecteaza formularul depus, cererea rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind X in spatiul special prevazut in acest scop. In acest caz, se completeaza elementele de identificare a cererii care se rectifica, respectiv data si numarul de inregistrare.
Casuta "Cerere rectificativa" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza la initiativa contribuabilului.
Cererea rectificativa nu se poate depune mai tarziu de 45 de zile de la termenul legal de exercitare a optiunii de redirectionare.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Casuta "Cerere rectificativa ca urmare a unei notificari" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza ca urmare a primirii de catre contribuabil a unei notificari privind erorile identificate in cererea de redirectionare si/sau a unei notificari privind contul bancar al entitatii beneficiare. Cererea se poate rectifica in termen de 15 zile de la primirea notificarii.
Aceste Instructiuni au fost aprobate prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3562/2024 pentru aprobarea Procedurii privind redirectionarea impozitului pe profit, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Conform art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, suma maxima care poate fi redirectionata este cea mai mica dintre: 0,75% din cifra de afaceri a anului 2024 si 20% din impozitul pe profit datorat pentru anul 2024.
Exemplu:
O firma a avut in 2024 o cifra de afaceri de 3.000.000 lei si un impozit pe profit datorat de 50.000 lei.
Calcul plafon:
0,75% x 3.000.000 = 22.500 lei
20% x 50.000 = 10.000 lei
Se poate redirectiona maxim 10.000 lei.
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat!
Manual de Politici Contabile va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
Articole similare
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importanteCum se completeaza DECLARATIA 101 - Studiu de caz concretAtentie la DECLARATIA 101: Intarzierile sau greselile in completare se sanctioneaza cu amenda de pana la 5.000 de lei!Fuziune societati: Etape de parcurs si inregistari contabileCorectarea unei facturi storno din perioadele anterioare: Pasii recomandati de specialistUltimele articole
DECLARATIA 101 - grup fiscal: care este procedura de depunere?Evidentiere pierdere fiscala. Cum se completeaza DECLARATIA 101ANAF a publicat Ghidul asociatiilor, fundatiilor si federatiilor: reguli speciale de impozitare si obligatii declarativeDECLARATIA 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practicArticole similare
Grup fiscal: Cine il poate constitui, conditii legale si depunerea declaratiilorD101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importanteBonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici: Cum se acorda si ce conditii trebuie indepliniteDonatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscaleCum se completeaza Declaratia 101 - Studiu de caz concretUltimele articole
Achizitie apartament pe firma: Monografie contabila si implicatii fiscaleAtentie! Amenzile primite de societate sunt cheltuieli NEDEDUCTIBILE la determinarea rezultatului fiscalInspectie fiscala: Monografia contabila pentru diminuarea bazei impozabileManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaONG fara activitate economica: Trebuie sa depuna D107 pentru sponsorizari?