Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Redirectionare impozit pe profit: Termenul de depunere pentru Formularul 177

Data actualizarii: 05 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Redirectionare impozit pe profit: Termenul de depunere pentru Formularul 177
formular 177declaratia 101impozit pe profitredirectionare impozit pe profit

Cu privire la depunerea corecta si la timp a declaratiilor fiscale, in centrul atentiei noastre se afla Formularul 177, care suscita intrebari si preocupari pentru multi contribuabili. Prin acest articol ne-am propus sa oferim clarificari cu privire la termenul de depunere al Declaratiei 177, aducand in discutie informatii relevante si actualizate pentru a va ajuta sa va indepliniti obligatiile fiscale in mod eficient si conform legislatiei in vigoare.

Formularul se completeaza si se depune de catre contribuabilii care dispun redirectionarea impozitului pe profit, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si pentru acordarea unor sume Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF sau altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

Cererea se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Termen de depunere

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Termen de depunere

Redirectionarea impozitului pe profit se poate face pana la termenele de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit. Pe perioada aplicarii prevederilor art. I din OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, termenul pentru depunerea D 101 este cel prevazute la art. I alin. (13) si anume:

- pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 si 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit (D 101 – Declaratie privind impozitul pe profit) si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv, este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator;

- pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic (art. 16 alin. 5 din Codul fiscal) pana la data de 25 a celei de a sasea luni, inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat.

In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, Cererea privind redirectionarea impozitului pe profit se depune de catre persoana juridica responsabila a grupului.

Rectificarea cererii de redirectionare

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Rectificarea cererii de redirectionare

In cazul in care contribuabilul corecteaza formularul depus, cererea rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind X in spatiul special prevazut in acest scop. In acest caz, se completeaza elementele de identificare a cererii care se rectifica, respectiv data si numarul de inregistrare.

Casuta "Cerere rectificativa" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza la initiativa contribuabilului.

Cererea rectificativa nu se poate depune mai tarziu de 45 de zile de la termenul legal de exercitare a optiunii de redirectionare.

Casuta "Cerere rectificativa ca urmare a unei notificari" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza ca urmare a primirii de catre contribuabil a unei notificari privind erorile identificate in cererea de redirectionare si/sau a unei notificari privind contul bancar al entitatii beneficiare. Cererea se poate rectifica in termen de 15 zile de la primirea notificarii.

Aceste Instructiuni au fost aprobate prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3562/2024 pentru aprobarea Procedurii privind redirectionarea impozitului pe profit, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Cum se calculeaza suma ce poate fi redirectionata?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cum se calculeaza suma ce poate fi redirectionata?

Conform art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, suma maxima care poate fi redirectionata este cea mai mica dintre: 0,75% din cifra de afaceri a anului 2024 si 20% din impozitul pe profit datorat pentru anul 2024.

Exemplu:
O firma a avut in 2024 o cifra de afaceri de 3.000.000 lei si un impozit pe profit datorat de 50.000 lei.
Calcul plafon:

0,75% x 3.000.000 = 22.500 lei

20% x 50.000 = 10.000 lei
Se poate redirectiona maxim 10.000 lei.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Formularul 177 se poate depune pana la data de 25 iunie 2025, adica pana la termenul legal de depunere a Declaratiei 101 pentru anul 2024. Modificarile se pot face in termen de 45 de zile de la acest termen.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X