email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Redirectionare impozit pe profit in 2024: termenul de depunere pentru Formularul 177

Redirectionare impozit pe profit in 2024: termenul de depunere pentru Formularul 177
formular 177declaratia 101impozit pe profitredirectionare impozit pe profit

Cu privire la depunerea corecta si la timp a declaratiilor fiscale, in centrul atentiei noastre se afla Declaratia 177, un document esential in procesul de conformare fiscala, care suscita intrebari si preocupari pentru multi contribuabili. In contextul anului 2024, prin acest articol ne-am propus sa oferim clarificari cu privire la termenul de depunere al Declaratiei 177 pentru anul fiscal 2023, aducand in discutie informatii relevante si actualizate pentru a va ajuta sa va indepliniti obligatiile fiscale in mod eficient si conform legislatiei in vigoare.

Formularul 177 - termenul limita de depunere

Potrivit specialistilor PortalContabilitate, prin derogare de la prevederile obisnuite ale Codului fiscal, termenul limita pentru depunerea formularului 177 de redirectionare a impozitului pe profit pentru anul 2023 este 25 iunie 2024, conform specificatiilor din OUG nr. 153/2020, coroborate cu prevederile Codului fiscal.

Principalele prevederi legislative referitoare la formularul 177 sunt urmatoarele:

Formularul 177, intitulat Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor , a fost aprobat prin Ordinul 1679/2022, care a avizat Procedura privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

In ceea ce priveste termenul de depunere a acestei declaratii, Codul fiscal contine urmatoarele prevederi la art. 45 si 42, astfel:

Art. 45 - Reguli specifice, la alin. (15): Depunerea formularului/formularelor de redirectionare a impozitului pe profit aferent anului 2023/anului fiscal modificat care se incheie in anul 2024 se efectueaza pana la termenele prevazute la art. 42 alin. (4).
Art. 42 alin. 4, modificat prin OUG nr. 115/2023, alineatul (4) are urmatorul cuprins: In cazul in care valoarea stabilita potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe profit, in limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat pana la termenele de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare. In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila.

Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent. Redirectionarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, conform art. 25 alin. (41).

Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

In ceea ce priveste termenul de depunere a declaratiei de impozit pe profit, la ART. 42 se stipuleaza urmatoarele:

Art. 42 (1): Contribuabilii au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) si b), alin. (16) si (17), care depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la termenele prevazute in cadrul acestor alineate.

Art. 42 (2): Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 41 alin. (5) lit. a) si b), alin. (16) si (17), care depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la termenele prevazute in cadrul acestor alineate.

Prin derogare de la aceste prevederi, pentru perioada 2021-2025, Ordonanta de Urgenta nr. 153 din 3 septembrie 2020 prevede urmatoarele in ART. I (13): Pe perioada aplicarii prevederilor prezentului articol, termenele pentru depunerea declaratiilor si pentru plata impozitului sunt urmatoarele:

a) pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 si 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat.

Ca urmare, conform art. I, alin. 13 lit. a), din OUG 153/2020, prin derogare de la prevederile art. 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.

Astfel, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal 2023 (declaratia 101) este 25 iunie 2024.

Deoarece Codul fiscal, la art. 42 alin. 4, asa cum a fost modificat prin OUG nr. 115/2023, dispune ca contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe profit, in limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat pana la termenele de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare , termenul pentru depunerea acestei declaratii este, prin derogare, pentru perioada 2021-2025, 25 iunie al anului urmator.

Prin urmare, depunerea formularului de redirectionare (formularul 177) a impozitului pe profit aferent anului 2023 se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, respectiv 25.06.2024."

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

 •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
 •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
 •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
 •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
 •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 177declaratia 101impozit pe profitredirectionare impozit pe profit


Data aparitiei: 13 Februarie 2024

Votati articolul "Redirectionare impozit pe profit in 2024: termenul de depunere pentru Formularul 177":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Contribuabili mici: termen depunere D406 si perioada de gratie

  • In acest articol ne propunem sa oferim o viziune cuprinzatoare asupra SAF-T si a implicatiilor sale pentru micii contribuabili.  Categoriile de contribuabili/platitori care sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal si sunt prevazute in Anexa nr. 5 din Ordinul 1783/2021, care prevede: Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categor...» citeste mai departe aici

 • Declaratia unica pentru PFA care se infiinteaza in cursul anului: totul despre impozitul pe venit, CAS si CASS

  • Veniturile din activitati independente sunt supuse impozitului pe venit stabilit in cota de 10% asupra venitului net anual impozabil determinat pe baza normelor de venit anual stabilite in conditiile art. 69 din Codul fiscal sau in sistem real conform art. 68 din Codul fiscal, conform optiunii exprimate de persoana fizica. In situatia in care activitatea este inclusa in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza norme...» citeste mai departe aici

 • e-Transport: cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica in 2024

  • In Romania a fost instituit Sistemul RO e-Transport, un ansamblu de reguli si aplicatii informatice menit sa monitorizeze transporturile de marfuri cu risc ridicat pe teritoriul national si sa identifice eventuale nereguli, in baza asa-numitului cod UIT (cod unic generat de sistem, prin intermediul caruia se identifica bunurile care fac obiectul transportului).   Acest nou sistem a adus practic o schimbare radicala a modului de lucru al firmelor si a genera...» citeste mai departe aici

 • Folosirea masinii firmei de catre actionar: atentie la deducerea cheltuielilor auto!

  • Conform reglementarilor fiscale din Romania, atunci cand vine vorba despre deducerea cheltuielilor legate de autoturisme utilizate de persoanele cu functii de conducere, este esential sa se demonstreze ca utilizarea autoturismului serveste intereselor afacerii, nu intereselor personale ale utilizatorului. Acest principiu se aplica chiar si atunci cand deducerea este limitata la 50%, pentru autoturismele folosite atat in scopuri de afaceri, cat si personale. In legis...» citeste mai departe aici

 • Cum eliberezi o adeverinta de vechime

  • Una dintre responsabilitatile esentiale ale angajatorilor este sa elibereze adeverinta de vechime in munca. Acest document are rolul de a atesta perioada de angajare a unei persoane dupa desfiintarea carnetului de munca. Adeverinta trebuie sa fie furnizata obligatoriu in momentul incetarii contractului individual de munca. Aceasta include informatii despre activitatea desfasurata, durata angajarii, salariul, perioadele si motivele de suspendare, datele de identificare ale salariatul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X