email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotararea 677/2021 introduce noutati in procedura de acordare a sumelor conform OUG 132/2020

Hotararea 677/2021 introduce noutati in procedura de acordare a sumelor conform OUG 132/2020
angajatoriindemnizatiereducere program

In Monitorul Oficial nr. 628 din 25 iunie 2021 a fost publicata Hotararea 677/2021 privind modificarea HG nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza OUG nr. 132/2020.
 

Hotararea 677/2021: continutul actului normativ


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. II din Legea nr. 282/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca si al art. III din Legea nr. 58/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articolul I

Hotararea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 794 din 31 august 2020, cu completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:Articolul 1

(1) Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta, angajatorii depun o cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au sediul social.

(2) Cererea prevazuta la alin. (1) insotita de documentele prevazute la art. 1^1 alin. (1) din ordonanta de urgenta va fi datata si semnata de reprezentantul legal.

(3) In situatia prevazuta la art. 1 alin. (4) din ordonanta de urgenta, angajatorul depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in raza careia isi are sediul social, copii de pe toate deciziile privind reducerea timpului de lucru, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente, din perioada de 30 de zile calendaristice prevazuta la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, precum si copii de pe comunicarile acestora catre salariat.

(4) Pentru situatia prevazuta la art. 1 alin. (17) din ordonanta de urgenta, din declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 1^1 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta trebuie sa reiasa diminuarea cifrei de afaceri realizate in raport cu luna anterioara aplicarii masurii de reducere a activitatii.

(5) Angajatorii, prin reprezentantii legali, sunt raspunzatori pentru corectitudinea si veridicitatea datelor inscrise in documentele prevazute la art. 1^1 alin. (1) din ordonanta de urgenta.

(6) In situatia identificarii unor inadvertente in documentele depuse potrivit prevederilor art. 1^1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, precum si in situatia in care documentele depuse sunt incomplete, agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in raza carora angajatorii au sediul social, care au inregistrat cererea prevazuta la alin. (1), solicita angajatorilor clarificari scrise si/sau prezentarea de documente suplimentare.

(7) Plata indemnizatiei se face prin virament in conturile deschise de angajatori la institutiile de credit.

(8) Modelul cererii prevazute la alin. (1), modelul declaratiei pe propria raspundere a angajatorului, prevazuta la art. 1^1 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta, precum si modelul listei persoanelor, prevazuta la art. 1^1 alin. (1) lit. d) din ordonanta de urgenta, care urmeaza sa beneficieze de indemnizatia prevazuta la art. 1 alin. (7) din ordonanta de urgenta, se aproba prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 2

(1) In aplicarea prevederilor art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta, conditia pentru acordarea indemnizatiei este indeplinita, dupa cum urmeaza:

a) in cazul profesionistilor prevazuti la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si al persoanelor care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe, astfel cum sunt prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin inregistrarea unei reduceri a veniturilor nete realizate in luna pentru care se solicita indemnizatia fata de media veniturilor nete lunare din anul 2019, indiferent de valoarea acesteia;

b) in cazul persoanelor care au incheiate conventii individuale de munca potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, prin diminuarea orelor de munca prestate de catre acestea in cadrul cooperatiei.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), pentru persoanele care nu au realizat venituri in anul 2019, reducerea veniturilor realizate in luna pentru care se solicita indemnizatia se raporteaza la veniturile estimate in declaratia unica, respectiv norma de venit stabilit, in anul 2020.

(3) Pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta, persoanele indreptatite depun direct sau, dupa caz, prin cooperatie, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, o cerere insotita de copia actului de identitate si de o declaratie pe propria raspundere privind indeplinirea conditiei de acordare a indemnizatiei.

(4) Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute la alin. (3) se transmit in format electronic sau in format letric, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au sediul social, pana cel tarziu in ultima zi a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

(5) Plata indemnizatiei se efectueaza in cel mult 10 zile lucratoare de la data depunerii documentelor potrivit prevederilor alin. (4).

(6) Modelele cererii si declaratiei pe propria raspundere prevazute la alin. (3) se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 5

Pentru depunerea in format electronic a cererilor si a documentelor prevazute la art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (4), art. 3 alin. (2) si art. 4 alin. (3) se pot folosi modele de cereri si formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic, ale carui organizare si functionare sunt reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea si functionarea Punctului de contact unic electronic, sau pe platforma aici.gov.ro.

4. Articolul 7 se abroga.

Articolul II

Ordinele ministrului muncii si protectiei sociale prevazute la art. 1 alin. (8) si art. 2 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, cu completarile ulterioare, astfel cum este modificata prin prezenta hotarare, se emit in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari. 

 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajatoriindemnizatiereducere program

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 28 Iunie 2021


Votati articolul "Hotararea 677/2021 introduce noutati in procedura de acordare a sumelor conform OUG 132/2020":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

TVA prestari servicii, Romania-Franta

Intrebare: Buna ziua. Am si eu o nelamurire: Ce se intampla cu TVA daca o firma cu sediul in Romania factureaza prestari servicii constructii pentru o persoana fizica cu sediu in Franta? Cum trebuie facturat?
Va multumesc.

Raspuns: In cazul dvs.- facturati cu tva. Se factureaza fara TVA daca clientii din UE sunt inregistrati si ei...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 28 Iunie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

  • Persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF

    • Indemnizatiile acordate de stat, in contextul pandemiei, persoanelor fizice (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor) care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica.  In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor, ANAF are in plan impozitarea din oficiu, potrivit Ordinului nr. 1251/2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. Pentru ve...» citeste mai departe aici

  • Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru incalzirea locuintei din 2022

    • Romanii vor beneficia de reducerea cotei TVA pentru energia termica incepand de anul viitor, stabileste Legea nr. 196/2021 (M.O. 693 din 13 iulie 2021). Legea 196/2021 a adus mai multe modificari si completari Legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, dar si Codului fiscal.  Singura modificare fiscala introdusa prin n...» citeste mai departe aici

  • Masuri in domeniul registrului comertului - Legea 206/2021

    • Legea nr. 206/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2020 privind masuri in domeniul registrului comertului a aparut in Monitorul nr. 715 din 20 iulie 2021. Iata care sunt noutatile introduse in activitatea registrului comertului prin Legea 206/2021.   Legea 206/2021 - registrul comertului: continutul actului normativ Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOL UNIC...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X