email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Au intrat in vigoare noile norme privind TVA pentru cumparaturile online: ce urmeaza?

Au intrat in vigoare noile norme privind TVA pentru cumparaturile online: ce urmeaza?
tvaghiseu uniccomert onlinevanzari transfrontaliere

Incepand cu 1 iulie 2021, au intrat in vigoare noile norme privind TVA pentru cumparaturile online. Scopul acestora este "de a simplifica comertul electronic transfrontalier si de a introduce o mai mare transparenta pentru cumparatorii din UE in ceea ce priveste preturile si optiunile pe care le au la dispozitie.", precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.

Motivele care stau la baza noilor norme sunt sistemul de TVA al UE, ce nu a mai fost actualizat din anul 1993, si expansiunea comertului online cu amanuntul, care a luat amploare pe fondul pandemic. Asadar, se impunea o reforma care sa asigure ca TVA-ul datorat pentru vanzarile online este platit tarii in care se afla consumatorul.

Noile norme vor afecta vanzatorii si pietele/platformele online, atat din interiorul, cat si din afara UE, operatorii postali si curierii, administratiile vamale si fiscale, precum si consumatorii.

Citeste si: OUG 59/2021 modifica Codul fiscal privind comertul transfrontalier: proceduri si costuri pentru firme
 

TVA pentru cumparaturile online - INAINTE si DUPA 1 iulie

Pana la 1 iulie, bunurile cu o valoare mai mica de 22 de EUR importate in UE de catre societati din afara UE sunt scutite de TVA. Dupa aceea aceasta scutire este suspendata, astfel incat TVA sa fie perceputa pentru toate bunurile care intra in UE - la fel ca in cazul bunurilor vandute de intreprinderile din UE. Studiile si experienta au aratat ca aceasta scutire este utilizata in mod abuziv, vanzatorii lipsiti de scrupule din afara UE etichetand gresit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire. Aceasta lacuna le permite societatilor respective sa submineze concurentii din UE si reprezinta o frauda estimata la 7 miliarde EUR pe an in detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcina fiscala mai mare pentru alti contribuabili.

Inainte, vanzatorii online trebuiau sa fie inregistrati in scopuri de TVA in fiecare stat membru in care au o cifra de afaceri care depaseste un anumit prag general, care variaza de la o tara la alta. De la 1 iulie, aceste praguri diferite vor fi inlocuite cu un prag comun la nivelul UE de 10 000 EUR iar daca pragul este depasit, TVA trebuie platita in statul membru in care sunt livrate bunurile. Pentru a simplifica viata acestor societati si pentru a le facilita vanzarea in alte state membre, comerciantii online se pot inregistra acum pe un portal electronic denumit „Ghiseul unic” unde isi pot indeplini toate obligatiile in materie de TVA pentru vanzarile lor in intreaga UE. Acest prag de 10 000 EUR se aplica deja din 2019 pentru serviciile electronice vandute online.

Ce trebuie sa stii despre Ghiseul unic

In loc sa se confrunte cu proceduri complicate in alte tari, societatile se pot inregistra in propriul stat membru si in propria lor limba. Odata inregistrat, comerciantul cu amanuntul online poate notifica si plati TVA-ul la ghiseul unic pentru toate vanzarile sale in UE printr-o declaratie trimestriala. Ghiseul unic se va ocupa de transferarea TVA catre statul membru respectiv, a explicat Comisia Europeana in acelasi comunicat.

 

Introducerea unui ghiseu unic pentru importuri destinat vanzatorilor din afara UE le va permite acestora sa se inregistreze cu usurinta in scopuri de TVA in UE si sa se asigure ca suma corecta reprezentand TVA ajunge la statul membru in care este exigibila in cele din urma. Pentru consumatori, aceasta inseamna mult mai multa transparenta: atunci cand cumparati de la un vanzator sau pe o platforma din afara UE inregistrata la ghiseul unic, TVA-ul ar trebui sa faca parte din pretul pe care il platiti vanzatorului. Aceasta inseamna ca nu mai exista apeluri din partea serviciilor vamale sau de curierat prin care se solicita o plata suplimentara atunci cand bunurile ajung in tara dumneavoastra, deoarece TVA-ul a fost deja platit.

Societatile din afara UE s-au inregistrat deja in numar mare la ghiseul unic pentru importuri, inclusiv cele mai mari piete online de la nivel mondial.

Un „minighiseu unic” similar pentru TVA functioneaza deja cu succes din 2015 pentru vanzarile transfrontaliere de servicii electronice. Extinderea sa la vanzarile online de bunuri va oferi si mai multe avantaje comerciantilor cu amanuntul si consumatorilor online din UE. Reforme similare au fost puse in aplicare si functioneaza bine in alte jurisdictii, cum ar fi Norvegia, Australia si Noua Zeelanda.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaghiseu uniccomert onlinevanzari transfrontaliere


Data aparitiei: 02 Iulie 2021

Votati articolul "Au intrat in vigoare noile norme privind TVA pentru cumparaturile online: ce urmeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X