email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert online catre persoane fizice si juridice. Cum trebuie facturat din iulie 2021

Comert online catre persoane fizice si juridice. Cum trebuie facturat din iulie 2021
comert onlinetvadecont

Dezbatem cazul unei firme platitoare de TVA care face comert online catre persoane fizice si juridice din alte state membre UE. 

Luand in considerare ultimele modificari legislative privind comertul online, cum trebuie facturat din iulie 2021. Citeste explicatiile complete oferite de specialistul nostru. 

Citeste si: Au intrat in vigoare noile norme privind TVA pentru cumparaturile online: ce urmeaza?
 

Comert online catre persoane fizice si juridice: raspunsul specialistului

Pentru vanzarile catre clienti persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA in alte state membre nu exista modificari in ceea ce priveste facturarea dupa data de 1 iulie 2021, aplicandu-se aceleasi prevederi legale in vigoare pana la data de 30 iunie 2021.

 

In schimb, pentru vanzarile de bunuri in cadrul comertului online catre persoane fizice (consumatori, persoane neimpozabile) ori catre anumite categorii de persoane din grupul celor 4 (persoanele juridice neimpozabile, persoanele impozabile care efectueaza exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere etc.) se aplica modificarile aduse regimului de vanzari intracomunitare de bunuri la distanta pe relatia B2C (Business-to-Consumer) prin Directiva (UE) 2017/2455, Directiva (UE) 2019/1995, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2019/2026 si Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2020/194, aplicabile incepand cu data de 1 iulie 2021.

Practic, dupa data de 1 iulie 2021, societatea care efectueaza vanzari la distanta catre clienti stabiliti in alte state membre UE pe relatia B2C va avea urmatoarele posibilitati:

a) daca vanzarile sunt sub plafonul de 10.000 euro (respectiv 46.337 lei) exista trei variante:



- societatea sa emita facturi conform art. 319 din Codul si sa colecteze TVA cu 19%, pe care sa o declare in decontul de TVA D300 (si declaratia D394) ca si pentru livrarile interne;
sau
- societatea sa opteze pentru inregistrarea in regimul UE si sa se inregistreze in ghiseul unic OSS (One Stop Shop - OSS) din Romania pe portalul ANAF, cu emiterea (optionala) de facturi, colectarea de TVA aplicabila in fiecare stat membru UE unde se livreaza la distanta bunurile si declararea si plata TVA astfel colectata prin intermediul declaratiei speciale de TVA depusa pentru fiecare trimestru;

sau
- societatea sa opteze pentru inregistrarea in scopuri de TVA in fiecare stat membru UE catre care face livrarile de bunuri in regim online si sa emita facturi, sa colecteze TVA si sa depuna deconturi de TVA conform legislatiei fiscale din fiecare stat membru UE unde se va inregistra in scopuri de TVA;

b) daca vanzarile sunt peste plafonul de 10.000 euro (respectiv 46.337 lei) exista doar doua variante:
- societatea sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare stat membru UE catre care face livrarile de bunuri in regim online si sa emita facturi, sa colecteze TVA si sa depuna deconturi de TVA conform legislatiei fiscale din fiecare stat membru UE unde se va inregistra in scopuri de TVA;

sau
- societatea sa opteze pentru inregistrarea in regimul UE si sa se inregistreze in ghiseul unic OSS din Romania pe portalul ANAF, cu emiterea (optionala) de facturi, colectarea de TVA aplicabila in fiecare stat membru UE unde se livreaza la distanta bunurile si declararea si plata TVA astfel colectata prin intermediul declaratiei speciale de TVA depusa pentru fiecare trimestru.

De mentionat ca in Notele explicative referitoare la normele privind TVA pentru comertul electronic, disponibile si in limba romana pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, se precizeaza ca, daca furnizorii s-au inregistrat pentru regimul UE, ei nu trebuie sa emita o factura pentru livrarile de bunuri in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta. Daca furnizorul alege sa emita o factura, se vor aplica normele de facturare ale statului membru in care este inregistrat furnizorul pentru regimul UE (statul membru de identificare - Romania), in acest caz normele de facturare de la art. 319 din Codul fiscal. A se vedea in acest sens explicatiile de la pg. 43/104 din Notele explicative.

Mai multe clarificari sunt asteptate si de la normele ce vor fi adoptate in aplicarea OUG 59/2021, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 630 din 28 iunie 2021, care a transpus Directivele (UE) 2017/2455 si 2019/1995.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comert onlinetvadecont


Data aparitiei: 05 Iulie 2021

Votati articolul "Comert online catre persoane fizice si juridice. Cum trebuie facturat din iulie 2021":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X