Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Obligatiile firmelor care fac comert online in 2023. Au aparut noi prevederi

Data aparitiei: 02 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Obligatiile firmelor care fac comert online in 2023. Au aparut noi prevederi
comert onlineregistrul comertuluimagazin online

In sfera comertului online au aparut des modificari in ultimele luni. Pe langa provocarile digitale cu care trebuie sa tina pasul, antreprenorii si contabilii trebuie sa ia in calcul si capcanele fiscale. 

Expertul nostru explica ce prevederi fiscale trebuie respectate in acest an si care sunt ultimele obligatii aparute in legislatie. 

Dezbatem cazul unei firme care desfasoara comert online (vanzare prin intermediul unui site - se adreseaza doar clientilor din Romania). 

Atentie! ANAF a demarat cea mai ampla actiune de control fiscal in comertul online! Cum te protejezi Afla informatii vitale din ghidul de ultima ora "Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale!"

Obligatii fiscale – comert online: raspunsul specialistului

In legislatia in vigoare nu exista, in prezent, prevederi legislative despre o anumita baze de date in care sa va inscrieti pentru a desfasura activitate de comert online.

Doar in cazul in care vindeti prin intermediul site-ului dvs. marfuri in UE catre persoane fizice care depasesc plafonul de 10.000 euro puteti sa va inregistrati in OSS pentru a evita inregistrarea in scopuri de TVA in tara in care vindeti.

Legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comertul electronic precizeaza ca pentru a face comert in mediul virtual este obligatorie postarea in website a datelor de inregistrare de la Registrul Comertului, in caz contrar se va considera ca fiind contraventie.

Exista posibilitatea de a va adauga in statutul firmei inca un cod CAEN, respectiv Codul 4791, care face referire la comertul pe Internet.

Acest cod va este util in cazul in care tranzactiile dintre dvs. si client au loc in spatiul virtual.

De asemenea, aveti nevoie si sa va asigurati ca desfasurati o activitate autorizata in conformitate cu dispozitiile Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal adica sa respectati respectati GDPR (General Data Protection Regulation).

Este necesar sa existe link catre ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor).

Conform Ordinul ANPC nr. 433/2009, art. 3: Operatorii economici care administreaza site-uri de e-commerce (comert electronic) sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului (home page) un link catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro.

Astfel, daca aveti un magazin online aveti obligatia de a posta pe prima pagina a magazinului dvs. link-ul catre pagina web a ANPC. In acest ordin nu sunt prevazute sanctiunile care apar in urma nerespectarii acestui ordin. Tot in acest ordin nu sunt stipulate forma de prezentare (culoarea, marimea fontului etc.) a acestui link.
 


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X