Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Modificari fiscale: Declaratiile premierului Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de Guvern

Data aparitiei: 26 Septembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificari fiscale: Declaratiile premierului Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de Guvern
masuri fiscalemarcel ciolacuproiect masuri fiscale 2024

Noile masuri fiscale au fost adoptate ieri in sedinta de Guvern. Am discutat aici despre ce modificari au aparut in ultima varianta a proiectului privind masurile fiscale si redam, in cele ce urmeaza, declaratiile lui Marcel Ciolacu la inceputul sedintei.

Modificari fiscale: Declaratiile premierului Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de Guvern

"Avem astazi forma finala a masurilor fiscal-bugetare, dupa consultarile cu toti partenerii sociali - sindicate, patronate, ONG-uri, dar si cu administratia locala. O buna parte din propunerile lor se regasesc in acest proiect. Acesta este actul pe care am decis sa-mi asum raspunderea in Parlament." 

Romania nu-si permite facilitati fiscale de 75 mld. lei si o evaziune fiscala de 150 mld. lei
 

In continuare, premierul a mai spus ca "sunt masuri care vizeaza stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii si reasezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Romania nu-si mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate inseamna 15% din PIB. Nu exista vreun exemplu de stat modern care sa poata functiona in asemenea conditii. Bugetul Romaniei se bazeaza pe taxe platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice. Avem insa un paradox aberant, cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital. 

Ca premier, eu sunt obligat sa pun interesul Romaniei mai presus decat interesele unor grupuri nemultumite, ca fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Si exista un interes vital, acela de a nu ajungem la stoparea fondurilor europene si a reformelor din PNRR. Insumat, vorbim de o miza uriasa, peste 70 de miliarde de euro si de aderarea Romaniei la OECD, care ar aduce un aflux de investitii straine in tara noastra. Nu-mi voi asuma sa pun in pericol asemenea obiective strategice ale Romaniei."


Ciolacu: nu se poate vorbi de austeritate


"Am vazut tot felul de interpretari ale unora cum ca aceste decizii aduc austeritatea. Adevarul este ca austeritatea a fost cand s-au taiat, in 2010, salarii si pensii si s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci romanii au fost saraciti si s-a prabusit puterea de cumparare. Acest guvern nu creste, insa, TVA-ul general si pastram la 9% TVA-ul pentru alimente si medicamente, la fel cum pastram TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze si carti. Deci, nu exista niciun risc pentru ca preturile sa creasca la iarna.", a completat Ciolacu. 


Salariul minim in constructii si agricultura va fi dat prin OUG
 

"In plus, nu se poate vorbi de austeritate cand o masura-cheie este cresterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 lei, iar in constructii, prin ordonanta de urgenta, marim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 lei. Vorbim, astfel, de o crestere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajatii obisnuiti nu vor plati nicio taxa in plus. Este adevarat, unii nu vor mai fi sefi la stat. Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata liota de consilieri, soferi si secretare.



Este cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie si ar fi fost de asteptat ca acest proces sa fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a intamplat, am sa fac eu acest lucru. Nu am de gand sa dau niciun pas inapoi. Este nevoie de o reforma majora si sunt pregatit sa mi-o asum, fiindca este singura sansa pentru a continua dezvoltarea Romaniei.", a mai declarat premierul.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X