Folosirea sistemului de stat E-factura in relatia B2B se va face in doua etape, de la 1 aprilie 2022 pana la 30 iunie va fi optionala, urmand ca dupa 1 iulie 2022 sa devina obligatorie. Prin Ordinul 12/2022 au fost stabilite cinci categorii de produse considerate cu risc fiscal ridicat, fiind totodata precizate, pentru fiecare produs in parte, motivatiile incadrarii in categoria de risc fiscal ridicat.
Firmele trebuie sa verifice bine lista Ordinului 12/2022 pentru a vedea daca in cadrul codului CAEN produc si produse specifice cu cod NC care prezinta risc fiscal ridicat.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<
Analizam in continuare cazul unei firme care are ca activitate principala fabricarea de articole de imbracaminte pentru lucru (COD 1412). Se incadreaza aceste produse in categoria produselor cu risc fiscal ridicat?
Firma are de facturat, catre un client din Germania, cu cod valid de TVA, manopera pentru niste halate confectionate din materialul clientului. Care este cota de TVA aplicabila si cum se declara?
Citeste si: Toate firmele vor trece la facturare digitala! Procedura care va deveni obligatorie pentru orice tranzactie
E-factura 2022 - produse risc fiscal: raspunsul specialistului
Prin OUG 130/2021 unii operatori economici, incepand cu 1 aprilie si obligatoriu incepand cu 1 iulie 2022, vor emite facturi catre clientii lor persoane juridice folosind sistemul RO e-Factura. Prin OPANAF 12/2022 s-a stabilit o lista de 5 categorii de produse pentru care urmeaza sa se aplice utilizarea RO e-Factura.
Astfel prin acest ordin au fost stabilite produse cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia B2B.
Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In Ordin se indica doar categoriile de produse si codurile NC de clasificare a acestora. NC este un nomenclator combinat si reprezinta sistemul de codificare in coduri de 8 cifre al UE, care se utilizeaza pentru tariful vamal comun al UE si furnizeaza statistici pentru comertul in interiorul UE si intre UE si restul lumii.
Cele 5 categorii de produse cu risc fiscal ridicat sunt:
1. Legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile
2. Bauturi alcoolice
3. Constructii noi
4. Produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris)
5. Imbracaminte si incaltaminte (inclusiv accesorii)
Codul dumneavoastra CAEN al activitatii principale 1412 - Fabricarea de articole de imbracaminte pentru lucru, nu are nicio legatura cu codul NC al produselor cu risc fiscal ridicat. Este bine sa consultati lista din Ordinul mai sus amintit, care este destul de ampla, pentru a vedea daca in cadrul codului dumneavoastra CAEN produceti si produse specifice cu cod NC care prezinta risc fiscal ridicat. Lista completa cu coduri poate fi consultata AICI.
Din lecturarea articolelor prevazute in lista produselor cu risc fiscal ridicat nu am constatat sa existe produse care sunt specifice echipamentelor de lucru.
...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<
Referitor la cea de-a doua intrebare a dumneavoastra:
Art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal prevede ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, este locul unde respectiva persoana, care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Pentru dumneavoastra operatiunea reprezinta o prestare intracomunitara de servicii si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art.325 Cod Fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.
Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art.316 si 317 din Codul Fiscal.
In cazul in care va aflati in regimul special de scutire pentru intreprinderile mici conform art. 310, atunci sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art.317 din Codul Fiscal.
Prin aceasta inregistrare nu dobanditi calitatea de platitor de TVA in regim normal, dar prin acest cod va indepliniti obligatia de raportare a serviciului prestat prin declaratia recapitulativa 390, cu simbolul P, oblgatie reglementata in codul fiscal la art. 325.
Aceasta declaratie are scop informativ la nivelul UE fara a avea scop fiscal.
Codul astfel obtinut trebuie comunicat beneficiarului din Germania.
In factura emisa veti trece codul de inregistrare in scopuri de TVA precedat de RO obtinut in regim special . Acelasi cod se inscrie si la completarea declaratiei 390.
Factura nu are TVA.
Dupa ce atingeti plafonul anual al cifrei de afaceri de 300.000 lei, va inregistrati in regim normal de TVA si veti avea obligatia raportarii fiscale a serviciului prestat prin decont de TVA 300. Nici atunci factura nu are TVA, operatiunea nefiind impozabila in Romania, operatiunea fiind impozabila in Germania, beneficiarul fiind obligat la plata TVA.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa.