email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E-factura 2022. Ce trebuie sa stie firmele cu produse cu risc fiscal ridicat

E-factura 2022. Ce trebuie sa stie firmele cu produse cu risc fiscal ridicat
tvarisc fiscale-factura

Folosirea sistemului de stat E-factura in relatia B2B se va face in doua etape, de la 1 aprilie 2022 pana la 30 iunie va fi optionala, urmand ca dupa 1 iulie 2022 sa devina obligatorie. Prin Ordinul 12/2022 au fost stabilite cinci categorii de produse considerate cu risc fiscal ridicat, fiind totodata precizate, pentru fiecare produs in parte, motivatiile incadrarii in categoria de risc fiscal ridicat.

Firmele trebuie sa verifice bine lista Ordinului 12/2022 pentru a vedea daca in cadrul codului CAEN produc si produse specifice cu cod NC care prezinta risc fiscal ridicat.

...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<

Analizam in continuare cazul unei firme care are ca activitate principala fabricarea de articole de imbracaminte pentru lucru (COD 1412). Se incadreaza aceste produse in categoria produselor cu risc fiscal ridicat?

Firma are de facturat, catre un client din Germania, cu cod valid de TVA, manopera pentru niste halate confectionate din materialul clientului. Care este cota de TVA aplicabila si cum se declara?

Citeste si: Toate firmele vor trece la facturare digitala! Procedura care va deveni obligatorie pentru orice tranzactie

E-factura 2022 - produse risc fiscal: raspunsul specialistului

 Prin OUG 130/2021 unii operatori economici, incepand cu 1 aprilie si obligatoriu incepand cu 1 iulie 2022, vor emite facturi catre clientii lor persoane juridice folosind sistemul RO e-Factura. Prin OPANAF 12/2022 s-a stabilit o lista de 5 categorii de produse pentru care urmeaza sa se aplice utilizarea RO e-Factura.

Astfel prin acest ordin au fost stabilite produse cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia B2B.

Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala.

In Ordin se indica doar categoriile de produse si codurile NC de clasificare a acestora. NC este un nomenclator combinat si reprezinta sistemul de codificare in coduri de 8 cifre al UE, care se utilizeaza pentru tariful vamal comun al UE si furnizeaza statistici pentru comertul in interiorul UE si intre UE si restul lumii.

Cele 5 categorii de produse cu risc fiscal ridicat sunt:

1. Legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile
2. Bauturi alcoolice
3. Constructii noi
4. Produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris)
5. Imbracaminte si incaltaminte (inclusiv accesorii)

Codul dumneavoastra CAEN al activitatii principale 1412 - Fabricarea de articole de imbracaminte pentru lucru, nu are nicio legatura cu codul NC al produselor cu risc fiscal ridicat. Este bine sa consultati lista din Ordinul mai sus amintit, care este destul de ampla, pentru a vedea daca in cadrul codului dumneavoastra CAEN produceti si produse specifice cu cod NC care prezinta risc fiscal ridicat. Lista completa cu coduri poate fi consultata AICI

Din lecturarea articolelor prevazute in lista produselor cu risc fiscal ridicat nu am constatat sa existe produse care sunt specifice echipamentelor de lucru.

...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<

Referitor la cea de-a doua intrebare a dumneavoastra:

Art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal prevede ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, este locul unde respectiva persoana, care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Pentru dumneavoastra operatiunea reprezinta o prestare intracomunitara de servicii si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art.325 Cod Fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.

Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art.316 si 317 din Codul Fiscal.

In cazul in care va aflati in regimul special de scutire pentru intreprinderile mici conform art. 310, atunci sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art.317 din Codul Fiscal.

Prin aceasta inregistrare nu dobanditi calitatea de platitor de TVA in regim normal, dar prin acest cod va indepliniti obligatia de raportare a serviciului prestat prin declaratia recapitulativa 390, cu simbolul P, oblgatie reglementata in codul fiscal la art. 325.

Aceasta declaratie are scop informativ la nivelul UE fara a avea scop fiscal.

Codul astfel obtinut trebuie comunicat beneficiarului din Germania.

In factura emisa veti trece codul de inregistrare in scopuri de TVA precedat de RO obtinut in regim special . Acelasi cod se inscrie si la completarea declaratiei 390.

Factura nu are TVA.

Dupa ce atingeti plafonul anual al cifrei de afaceri de 300.000 lei, va inregistrati in regim normal de TVA si veti avea obligatia raportarii fiscale a serviciului prestat prin decont de TVA 300. Nici atunci factura nu are TVA, operatiunea nefiind impozabila in Romania, operatiunea fiind impozabila in Germania, beneficiarul fiind obligat la plata TVA.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvarisc fiscale-factura


Data aparitiei: 02 Martie 2022
Ultima actualizare: 31 Martie 2022

Votati articolul "E-factura 2022. Ce trebuie sa stie firmele cu produse cu risc fiscal ridicat":
Rating:

Nota: 4.78 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X