email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stocurile detinute in custodie trebuie declarate in SAF-T? Raspunsul specialistului

Stocurile detinute in custodie trebuie declarate in SAF-T? Raspunsul specialistului
saf-tdeclaratia 406stocuri

Specialistul nostru ne lamureste in continuare daca o societate comerciala care are stocuri detinute in custodie are obligatia de a le declara in SAF-T (Declaratia informativa D406). 

Societatea presteaza servicii de depozitare si manipulare pentru un client. Pentru aceste articole se tine o evidenta operationala in scopul manipularii, dar care nu au valoare in contabilitate.

Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Puneti-va la adapost de erori si sanctiuni cu acest ghid de ultima ora: SAF-T. Ghid de raportare corecta.

Stocurile detinute in custodie – SAF-T: raspunsul specialistului 

Punctul 5 din Anexa nr. 2 la OPANAF nr. 1783/2021 - privind natura informatiilor pe care contribuabilul/ platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, precizeaza:

5. Informatiile necesare privind Declaratia informativa D406 se actualizeaza prin intermediul "Ghidului contribuabilului pentru pregatirea si depunerea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T)", disponibil la sectiunea dedicata SAF-T pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Potrivit instructiunilor de completare a declaratiei D406, extrase din Ghidul contribuabilului pentru pregatirea si depunerea Declaratiei informative D406 - Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) versiunea 2.0 elaborat de ANAF:

2. Sectiunea MasterFiles (Fisierele Master)
Contine date preluate din Registrul-Jurnal, Furnizori, Clienti, Produse, Stocuri, Active etc.
( )

2.10. Subsectiunea PhysicalStock (Stocuri)
Contine detalii cu privire la stocuri, precum ID-ul depozitului unde se gasesc bunurile, codul de identificare al produsului, detalii despre proprietarul stocurilor, codul de incadrare tarifara (codul NC), detalii privind cantitatea la inceput si la final de perioada de raportare, valoarea stocului la inceput si la final de perioada de raportare etc.

Citeste si: Registrul pentru evidenta stocurilor la dispozitia clientului. Ce conditii trebuie indeplinite?

Note:
    • In cadrul acestei subsectiuni se vor raporta informatii atat cu privire la stocurile proprietatea contribuabilului, cat si cu privire la stocuri ale tertilor aflate la dispozitia contribuabilului, spre exemplu: stocuri in custodie, stocuri in consignatie, bunuri primite spre prelucrare, ambalaje returnabile etc.
    • Se vor raporta informatii cu privire la fiecare tip de produs de produs, din cadrul fiecarei gestiuni.
    • Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor FIFO, LIFO, vor raporta informatiile cu privire la stocuri, tinand cont de pretul unitar aplicat pentru fiecare produs. Respectiv, in cadrul acestei subsectiuni vor raporta fiecare produs per gestiune si per pret unitar aplicabil.
    • Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor CMP, vor raporta in cadrul elementului UnitPrice, pretul mediu ponderat aplicabil la inceputul perioadei de raportare, respectiv la sfarsitul perioadei de raportare.
    • Elementele StockCharacteristic si StockCharacteristicValue se vor completa doar pentru produsele accizabile pentru care intervine obligatia de marcare si colorare conform prevederilor din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Pentru restul produselor, acest campuri vor fi completate cu NULL.(0 - zero)

2.11. Subsectiunea Owners (Proprietari)

Contine detalii cu privire la proprietarii stocurilor

Note:
    • In situatia in care proprietarul tuturor stocurilor este contribuabilul, nu se vor raporta informatii in cadrul acestei subsectiuni.
    • In situatia in care proprietarul stocurilor este un tert, in cadrul acestei subsectiuni se vor raporta informatii cu privire la entitatea terta iar in cadrul campului AccountID se va raporta contul contabil 8038 Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie. In acest caz, OwnerID va fi completat in consecinta cu CUI-ul entitatii ce este proprietarul stocului.

CONCLUZIE
Avand in vedere, instructiunile din Ghidul editat de ANAF, potrivit carora in subsectiunea Stocuri trebuie raportate informatii cu privire la stocurile aflate in proprietatea contribuabilului cat si cu privire la stocuri ale tertilor aflate in custodie, in opinia mea, societatea care asigura depozitarea, trebuie sa declare in SAF-T, informatii cu privire la stocurile proprietate a clientilor, aflate in depozitele sale.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ardelean - Consultant fiscal judiciar, membru CCF. 

 

Sursa foto: Pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-tdeclaratia 406stocuri


Data aparitiei: 08 Iulie 2022
Ultima actualizare: 27 Septembrie 2022

Votati articolul "Stocurile detinute in custodie trebuie declarate in SAF-T? Raspunsul specialistului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X