email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL: O noua taxa pentru firme intra in Nomenclatorul obligatiilor de plata

OFICIAL: O noua taxa pentru firme intra in Nomenclatorul obligatiilor de plata
jocuri de noroctaxa publicitateobligatii fiscale
In Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat a fost introdusa o noua taxa care vizeaza operatorii de jocuri de noroc, potrivit Ordinului 1542/2022 publicat intr-un ritm alert in  Monitorul Oficial nr. 829 din 23 august 2022. 
 
Este vorba despre taxa de promovare a activitatilor de jocuri de noroc, conform ultimelor modificari introduse prin OG 15/2022 in OUG 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.
 
Reamintim ca prin OG 15/2022 au fost majorate taxele pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie sa le plateasca la stat. Noutatea din program o reprezinta aceasta taxa de publicitate. Vezi lista cu toate taxele marite. ►
 
"1. La articolul 12 , dupa alineatul (1) se introduc cinci alineate noi, alineatele (2)- (6), care vor avea urmatorul cuprins:
 
(2) Contractele avand ca obiect promovarea marcilor, platformelor, aplicatiilor sau activitatilor de jocuri de noroc prin amplasarea mesajelor publicitare in localitati si pe drumurile publice, sau prin intermediul unui serviciu de televiziune, precum si orice act prin care se modifica valoarea initiala, vor fi comunicate Oficiului National pentru Jocuri de Noroc de catre organizatorul de jocuri de noroc in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii. In intelesul prezentului articol, nu se considera contracte de publicitate, contractele incheiate de organizatorii de jocuri de noroc cu entitatile sau federatiile sportive, care prevad in sarcina acestora din urma obligatia de promovare in incinta stadioanelor sau a salilor de sport.
 
(3) Organizatorii de jocuri de noroc datoreaza taxa de publicitate pentru activitatile de jocuri de noroc. In cazul contractelor de publicitate avand ca obiect promovarea in una dintre modalitatile prevazute la alin.(2) a activitatilor de jocuri de noroc autorizate pe teritoriul Romaniei, care sunt incheiate de o entitate care nu este organizator de jocuri de noroc, taxa este datorata de prestatorul serviciilor de publicitate, potrivit contractului. In acest caz devin incidente prevederile alin.(2) si (4) – (6).
 
(4) Taxa de publicitate a activitatilor de jocuri de noroc reprezinta 5% din valoarea contractelor de publicitate mentionate la alin. (2) si va fi achitata catre bugetul general consolidat pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care contractul de publicitate a fost incheiat. In cazul contractelor care prevad plati periodice catre prestator, obligatia de plata a taxei devine scadenta in ultima zi a lunii in care obligatia de plata a devenit scadenta.
 
(5) Suma datorata potrivit prevederilor alin. (4) se calculeaza de catre platitorii de taxe si se declara, pana la termenul de plata, in declaratia fiscala depusa la organul fiscal competent. Modelul si continutul declaratiei se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.
 
(6) Pentru contractele de publicitate aflate in derulare, taxa prevazuta la alin.(4) se declara si se plateste in maxim 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordinului prevazut la alin.(5).", prevede OG 15/2022.
 
De asemenea, prin Ordinul 1542/2022 a fost modificata si Declaratia 100 pentru declararea obligatiilor de plata la bugetul de stat. 

Taxa de publicitate, in Nomenclatorul obligatiilor de plata 

In cazul incheierii unor contracte avand ca obiect promovarea marcilor, platformelor, aplicatiilor sau activitatilor de jocuri de noroc, organizatorii de jocuri de noroc, respectiv prestatorul serviciilor de publicitate, potrivit contractului, dupa caz, datoreaza o taxa de promovare pentru activitatile de jocuri de noroc.
 
Taxa de promovare a activitatilor de jocuri de noroc reprezinta 5% din valoarea contractelor de publicitate incheiate si se achita catre bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care contractul de publicitate a fost incheiat. Suma datorata se calculeaza de catre platitorii de taxe si se declara, pana la termenul de plata, in declaratia fiscala depusa la organul fiscal competent.
 
 

Ordinul 1542/2022 - taxa de publicitate in Nomenclatorul obligatiilor de plata 

Denumire completa: Ordinul 1542/2022 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa
 
 
In temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
avand in vedere prevederile art. 1^2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 101 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor, comunicat prin Adresa nr. 741.929 din 23.08.2022,
 
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
 
Articolul I
 
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La anexa nr. 3 „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat“, dupa pozitia 85 se introduce o noua pozitie, pozitia 86, cu urmatorul cuprins:

 
2. Anexa nr. 4 „Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat»“ se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
a) La capitolul I „Depunerea declaratiei“ punctul 1 „Termenul de depunere a declaratiei“ subpunctul 1.3. „Alte termene:“, dupa litera k) se introduce o noua litera, litera l), cu urmatorul cuprins:
 
l) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care organizatorul de jocuri de noroc sau, dupa caz, prestatorul serviciilor de publicitate, a incheiat un contract de publicitate.
 
b) La capitolul II „Completarea declaratiei“, punctul 3 „Sectiunea B «Date privind creanta fiscala»“ se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
– La subpunctul 3.2, primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
3.2. Tabelul de la pct. II «Impozite, taxe si alte obligatii care nu se platesc in contul unic» din anexa nr. 1 la ordin se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 11, 25-27, 29-51, 57-63, 65-71, 74-77, 80-86 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 3 la ordin.
 
– La subpunctul 3.2.3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(2) Obligatiile prevazute la pozitiile 66-68, 70-71 si 86 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 3 la ordin, se declara de catre operatorii economici organizatori de jocuri de noroc, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si potrivit Normelor metodologice de punere in aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 111/2016, cu modificarile ulterioare. Pozitia 86 se completeaza, dupa caz, si de catre prestatorii serviciilor de publicitate, potrivit contractului.
 
Pentru obligatiile prevazute la pozitiile 66-68, 70-71 si 86 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 3 la ordin, completarea declaratiei se face astfel:
 
Randul 1 «Suma datorata» - se inscrie suma reprezentand taxa pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc, taxa anuala pentru obtinerea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, taxa de acces pentru jocurile de noroc, taxa de viciu, taxa pentru videoloterie si taxa de promovare a activitatilor de jocuri de noroc, datorate in perioada de raportare.
 
Randul 3 «Suma de plata» - se preia suma inscrisa la randul 1 «Suma datorata
– La subpunctul 3.2.3, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(3) Un procent de 98,8% din taxele percepute pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc si a autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, precum si din celelalte taxe prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se declara la pozitiile 65, 66-68, 70-71, 77 si 86 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 3 la ordin.
 
– Dupa subpunctul 3.2.10 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.2.11, cu urmatorul cuprins:
 
3.2.11. Obligatia prevazuta la pozitia 86 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se stabileste de catre organizatorii de jocuri de noroc sau, dupa caz, prestatorul serviciilor de publicitate, in conformitate cu dispozitiile art. 1^2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Articolul II
 
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
 
Articolul III
 
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 

de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
jocuri de noroctaxa publicitateobligatii fiscale


Data aparitiei: 24 August 2022

Votati articolul "OFICIAL: O noua taxa pentru firme intra in Nomenclatorul obligatiilor de plata":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X