Conform noilor prevederi cuprinse in Ordinul ANAF nr. 2017/2022 privind aprobarea subcriteriilor de risc dezvoltate din criteriile generale prevazute de art. 7 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicat in M.Of. din 17.11.2022, legiuitorii au decis sa fie dezvoltate clasele principale de risc in subclase de risc si dezvoltarea criteriilor generale in subcriterii in functie de care se selectioneaza contribuabilii la control.
Potrivit art. 7 alin. (7) din Codul de procedura fiscala, criteriile generale in functie de care se stabileste clasa/subclasa de risc fiscal sunt urmatoarele:
a) criterii cu privire la inregistrarea fiscala;
b) criterii cu privire la depunerea declaratiilor fiscale;
c) criterii cu privire la nivelul de declarare;
d) criterii cu privire la realizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori.
Dezvoltarea subcriteriilor de risc se realizeaza prin raportare la riscurile de neconformare, adica acele riscuri ce vizeaza inregistrarea fiscala, depunerea declaratiilor fiscale, nivelul de declarare si realizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori.
Riscurile privind inregistrarea fiscala vizeaza aspecte legate de neconformarea contribuabililor, indiferent de forma juridica, din perspectiva respectarii obligatiilor de inregistrare fiscala.
Riscurile privind depunerea declaratiilor fiscale vizeaza aspecte legate de neconformarea contribuabililor, din perspectiva respectarii obligatiilor de depunere, cu date complete si la termen, a declaratiilor fiscale.
Riscurile privind nivelul de declarare vizeaza aspecte legate de neconformarea contribuabililor, din perspectiva corectitudinii, coerentei, concordantei cotei si cuantumului impozitelor, taxelor si contributiilor declarate in declaratiile fiscale.
Riscurile privind realizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori vizeaza aspecte legate de neconformarea contribuabililor, din perspectiva indeplinirii obligatiilor de plata fata de bugetul general consolidat si fata de terti, precum si aspecte legate de solvabilitatea si bonitatea acestora.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
*****
Material realizat de Vera Constantin, expert contabil, pentru Revista Taxe si Impozite Actual, o publicatie de specialitate ce a castigat instantaneu aprecierile profesionistilor din mediul fiscal-contabil si care este considerata, in mod unanim, cea mai buna sursa de informatii privind:
• problemele controversate generate de actuala legislatie fiscala
• initiativele legislative de ultima ora ale autoritatilor
Este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care te ajuta sa ramai permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila.