Prezentam in randurile de mai jos ce tipuri de indemnizatii i se pot acorda unui sofer care efectueaza atat transport national, cat si international.
- Transport pe ruta RO - I;
- Transport pe ruta I - A;
- Transport pe ruta A - RO;
- Transport pe ruta RO - RO.
Transport national si international - indemnizatii: raspunsul specialistului
In cazul transporturilor pe teritoriul Romaniei RO RO se acorda indemnizatie de mobilitate in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice cu respectarea plafonului de 33% din salariu de baza brut al salariatului asa cum se prevede in art. 76 alin. (4 1) lit. a) din Codul fiscal:
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In cazul deplasarilor in spatiul UE in afara Romaniei se acorda indemnizatie de detasare transnationala in cazul deplasarilor soferilor ce se incadreaza la detasare transnationala sau indemnizatie de mobilitate in cazul deplasarilor care nu reprezinta detasare transnationala cu tratamentul fiscal reglementat de Codul fiscal fara a fi necesara incadrarea in plafonul de 33% din salariu de baza daca se incadreaza in Regulamentul 561/15-mar-2006 privind armonizarea anumitor dispozitii ale legislatiei sociale in domeniul transporturilor rutiere, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 si (CE) nr. 2135/98 ale Consiliului si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului si anume salariatii care efectueaza transport rutier conform caruia:
Art. 2
(1)Prezentul regulament se aplica transportului rutier:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
a)de marfuri cu vehicule, inclusiv vehicule cu remorca sau semiremorca, a caror masa maxima autorizata depaseste 3,5 tone sau
a1) (aa) de marfuri in cadrul operatiunilor de transport international sau in cadrul operatiunilor de cabotaj cu vehicule, inclusiv vehicule cu remorca sau semiremorca, a caror masa maxima autorizata depaseste 2,5 tone, de la 1 iulie 2026; sau
b) de calatori cu vehicule care sunt construite sau amenajate in mod permanent pentru a putea asigura transportul a mai mult de noua persoane, inclusiv conducatorul auto si care sunt destinate acestui scop.
Transporturilor rutiere sunt efectuate:
a)exclusiv in interiorul Comunitatii sau
b)intre Comunitate, Elvetia si tarile parti la Acordul privind Spatiul Economic European.
Art. 11
Fiecare stat membru poate, in cazul transporturilor rutiere efectuate in intregime pe teritoriul sau, sa prevada durate minime mai lungi pentru pauze si perioadele de repaus sau durate de conducere mai scurte decat cele prevazute la articolele 6-9. In acest caz, statele membre tin seama de contractele colective sau de alte acorduri intre partenerii sociali respectivi. Cu toate acestea, prezentul regulament ramane aplicabil pentru conducatorii auto care efectueaza operatiuni de transport international.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.