Prin Legea 72/2022 se schimba tratamentul fiscal aplicabil indemnizației de delegare, indemnizației de detașare, indemnizației de detașare transnațională, dar și al prestațiilor suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate.
Incepand cu veniturile aferente lunii mai, nu sunt venituri impozabile indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Pentru a explica modul de calcul al diurnei incepand cu data de 2 mai 2022, luam drept exemplu o firma de constructii care detaseaza transnational salariati intr-o tara din UE pentru prestari servicii constructii (cate 3-4 luni) pana la finalizarea contractului (170 zile). Salariatii au salariile de 3.000 lei brut.
1. Care este modul de calcul al diurnei incepand cu data de 02.05.2022?
2. Este detasare trasnationala, deci poate sa plece pentru o perioada mai mare de 60 zile?
3. Trebuie facute mai multe acte aditionale sau doar calculul indemnizatiei se va face separat pe fiecare luna in parte si apoi se aduna valoarea aferenta?
Citeste si: Plafonul maxim neimpozabil conform Legii 72/2022. Cum se fac calculele?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Detasare trasnationala - diurna 2022: raspunsul specialistului
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, in forma in care a fost modificat prin Legea 72/2022 incepand cu veniturile aferente lunii mai, nu sunt venituri impozabile indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Asadar, diurna nu este impozabila in limita plafonului neimpozabil stabilit la art. 76 alin. (2) lit. k), unde se prevede astfel:
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
Rezulta ca diurna neimpozabila este limitata la 3 salarii de baza fara a se putea depasi 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice.
Intodeauna la stabilirea diurnei maxime neimpozabile efectuati cele doua calcule:
2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;
salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3 : numarul de zile lucratoare.
Se compara cele doua rezultate si se acorda suma mica.
Stabiliti diurna neimpozabila efectuand cele doua calcule astfel:
Calculul 1
35x 2,5 = 87,5 Euro
87,5 x 5 = 437,5
Calculul 2
3000 x 3 = 9000
9000 : 22 = 409,09
Diurna neimpozabila in luna mai pentru un salariat cu salariu de baza de 3000 lei este de 409,09/zi.
Detasare transnationala nu este limitata la termenul de 60 de zile reglementat de Codul muncii pentru delegare.
Daca se doreste acordarea diurnei maxime neimpozabile, se poate mentiona in actul aditional de detasare transnationala ca salariatul beneficiaza de indemnizatie de detasare transnationala in limita neimpozabila stabilita de Codul fiscal. Astfel, nu se mai incheie act aditional in fiecare luna.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii.
Sursa foto: pixabay.com