Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Reincadrarea fiscala a diurnelor: doua situatii pe care trebuie sa le cunoasteti

Data aparitiei: 12 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reincadrarea fiscala a diurnelor: doua situatii pe care trebuie sa le cunoasteti
diurnaReincadrare fiscalaLegea nr.72/2022amnistie fiscala

In contextul amnistiei fiscale din Legea nr.72/2022,  pentru diurnele recalificate in venituri salariale in anii anteriori de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), s-a stabilit ca asemenea reincadrari  sunt posibile numai in baza unei colaborari cu personalul de control din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca (ITM-uri).

In acest sens, a fost elaborata o procedura, inclusa in Ordinul comun al Ministerului Muncii si al Ministerului Finantelor nr. 874/1429/2023, care permite  reincadrarea diurnelor ca venituri salariale.

Sintagma „diurne” este un termen generic  care cuprinde indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, indemnizatia de detasare transnationala si indemnizatia de mobilitate.

Conform procedurii , exista doua situatii in care se poate ajunge la o reincadrare a diurnelor.

Reincadrarea fiscala a diurnelor: prima situatie

Prima situatie este aceea in care inspectorii de munca deruleaza actiuni proprii de control  la angajatorii care platesc diurne salariatilor. In baza documentelor furnizate de angajatori la verificari, inspectorii ITM stabilesc natura veniturilor acordate sub forma de diurne, respectiv daca se incadreaza in prevederile legale incidente sau daca aceste venituri sunt, de fapt, de natura salariala.

Procesele-verbale incheiate de inspectorii de munca  sunt transmise apoi, in maximum 45 de zile lucratoare, la ANAF, pentru a fi avute in vedere la inspectiile fiscale viitoare.

In urma verificarilor, reincadrarile sunt reflectate in decizii de impunere prin care angajatorii sunt obligati la plata de taxe salariale pentru diurnele recalificate (impozit pe venit si contributii sociale obligatorii).

Reincadrarea fiscala a diurnelor: a doua situatie

A doua situatie  este aceea in care ANAF deruleaza pe cont propriu verificari la angajatori si identifica situatii de acordare a diurnelor va cere ITM ca  in maximum 15 zile lucratoare, sa efectueze controale si sa confirme natura concreta a veniturilor.

Dupa finalizarea controalelor inspectorilor de munca si transmiterea proceselor-verbale, personalul de control al ANAF poate derula propriile verificari pentru a emite decizii de impunere pentru reincadrarea diurnelor, acolo unde este cazul.


Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X