email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura privind reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, in dezbatere

Procedura privind reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, in dezbatere
diurnaobligatii fiscaleLegea nr. 72/2022

Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicata in dezbatere publica proiectul de ordin pentru aprobarea procedurii de aplicare a prevederilor art. IV alin. (1) si (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative. 

In actele de control intocmite, Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, va confirma, in baza documentelor prezentate de catre angajator, natura veniturilor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate, potrivit prevederilor art. IV alin. (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative.

Actele de control intocmite vor fi transmise catre organele fiscale teritoriale competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru a fi avute in vedere in cadrul eventualelor actiuni de inspectie fiscala care vor fi efectuate la contribuabilii in cauza.

Consulta proiectul de act normativ mai josORDIN
pentru aprobarea procedurii de aplicare a prevederilor art. IV alin. (1) si (2) din

Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative
 

 Avand in vedere:
 - art. IV alin. (1) si (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative;
- prevederile Legii nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, cu modificarile ulterioare;
- prevederile Hotararii Guvernului nr. 488/2017 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Muncii, cu modificarile ulterioare;
 - Referatul de aprobare nr. 216/DLCA/29.06.2022 al Inspectiei Muncii
in temeiul art. 18 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si al art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul muncii si solidaritatii sociale si ministrul finantelor emit urmatorul:

ORDIN

Art. 1 - Se aproba ”Procedura privind reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, a indemnizatiei de detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate primite de salariati, care poate fi realizata de organele fiscale in temeiul art. 11 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in urma controalelor realizate de organele competente ale Inspectiei Muncii, prin care se constata situatiile de delegare, detasare, detasare transnationala in care se pot afla salariatii, dupa caz, potrivit legii”, prevazuta in Anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2 - Directiile de specialitate si structurile subordonate din cadrul Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Inspectia Muncii, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 

ANEXA
la Ordinul nr. ……………………………………….

PROCEDURA
privind reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, a indemnizatiei de detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate primite de salariati, care poate fi realizata de organele fiscale in temeiul art. 11 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in urma controalelor realizate de organele competente ale Inspectiei Muncii, prin care se constata situatiile de delegare, detasare, detasare transnationala in care se pot afla salariatii, dupa caz, potrivit legii

A) Referitor la activitatea Inspectiei Muncii, care prin inspectoratele teritoriale de munca verifica situatiile declarate de contribuabili privind delegarea, detasarea sau detasarea transnationala in care se afla salariatii, dupa caz, potrivit legii, se va proceda dupa cum urmeaza:

Art. 1 - Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, efectueaza controale specifice la contribuabilii stabiliti pe teritoriul Romaniei care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza, pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiei, salariati cu care au stabilite raporturi de munca.
Art. 2 – Inspectia Muncii, in urma controalelor realizate prin inspectoratele teritoriale de munca, procedeaza la constatarea situatiilor de delegare, detasare, detasare transnationala in care se pot afla salariatii, dupa caz, potrivit legii, sau la nerespectarea prevederilor legale
incidente pentru situatiile mentionate.
Art. 3 – In actele de control intocmite, Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, va confirma, in baza documentelor prezentate de catre angajator, natura veniturilor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice
detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate, potrivit prevederilor art. IV alin. (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative.
Art. 4 – Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, va efectua aceste controale atat la cererea autoritatilor si institutiilor publice, precum si a oricaror alte entitati, cat si din oficiu, ca urmare a actiunilor de control proprii.
Art. 5 – Actele de control intocmite conform celor de mai sus vor fi transmise catre organele fiscale teritoriale competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru a fi avute in vedere in cadrul eventualelor actiuni de inspectie fiscala care vor fi efectuate la contribuabilii in cauza.

B) Referitor la activitatea organelor fiscale teritoriale competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care pot efectua reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate primite de salariati, sunt posibile urmatoarele 2 (doua) situatii:

B.1. (1) Organele fiscale teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor selecta in baza analizei de risc contribuabilii la care Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a efectuat controale specifice potrivit celor mentionate la pct. A) si pentru care actele de control au fost transmise catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(2) Fundamentarea constatarilor in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale, va fi efectuata tinand cont de constatarile efectuate de Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, cu privire la natura veniturilor acordate salariatilor sub forma indemnizatiei de delegare, detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate.
(3) La finalizarea verificarilor se vor incheia acte administrativ – fiscale, conform prevederilor Legii nr. 207/2017 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

B.2. (1) Situatia in care in urma analizelor de risc si a controalelor inopinate efectuate de organele de control fiscal din cadrul ANAF, pot fi identificate situatii de delegare/detasare/detasare transnationala in care se pot afla salariatii contribuabililor care au facut obiectul analizei de risc/controale inopinate.
(2) Pentru confirmarea naturii veniturilor realizate de salariatii contribuabililor in cauza, organele teritoriale competente ale ANAF vor solicita, inspectoratelor teritoriale de munca din subordinea Inspectiei Muncii, efectuarea de verificari pentru constatarea uneia dintre situatiile de delegare, detasare, detasare transnationala in care se afla salariatii contribuabililor respectivi, potrivit prevederilor art. IV alin. (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative.

(3) Dupa primirea actelor de control de la inspectoratele teritoriale de munca se poate proceda la efectuarea de actiuni de inspectie fiscala in care se poate realiza reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate, primite de salariati, in temeiul prevederilor art. 11 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, tinand cont de constatarile efectuate de Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

O.G. nr. 16/2022 a schimbat Codul FISCAL!


Atentie: Sunt peste 60 de schimbari radicale ale Codului fiscal!

Astfel, avem prevederi noi privind:

1. Impozitul pe venitul microintreprinderilor
2. Impozitul pe profit
3. Impozitul pe venit
4. Contributia de asigurari sociale (CAS)
5. Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
6. Impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurnaobligatii fiscaleLegea nr. 72/2022

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 14 Iulie 2022


Votati articolul "Procedura privind reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, in dezbatere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 25 de intrebari si raspunsuri ANAF despre e-Factura. Situatii intalnite in practica

  • ANAF a publicat recent o colectie de intrebari si raspunsuri oferite de reprezentantii institutiei despre e-Factura, care cuprinde mai multe situatii intalnite in practica de contribuabili.  e-Factura este unul dintre instrumentele implementate de Fisc pentru eliminarea evaziunii fiscale. Legea este inca proaspata, iar contabilii si antreprenorii intampina numeroase obstacole in respectarea regimului legislativ.  ...» citeste mai departe aici

 • Trecerea optionala la impozitul pe profit. Care sunt conditiile pentru o microintreprindere din 2023

  • Tinand cont de modificarile recente aduse Codului fiscal, trecerea optionala la impozitul pe profit are conditii noi.  Asadar, in cazul unei microintreprinderi, in ce conditii se poate opta ca de la inceputul anului 2023 sa devina platititoare de impozit pe profit Trecerea optionala la impozitul pe profit: raspunsul specialistului In baza modificarilor aduse art. 48 alin. 1 din Codul fiscal prin OG 16/2022 si care vor intra in vigo...» citeste mai departe aici

 • Guvernul plafoneaza pretul pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub

  • Guvernul impune plafonarea pretului pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tona pentru brichetele de lemn si la 2.000 de lei pentru peleti, potrivit OUG 143/2022 (M.O. 970 din 5 octombrie 2022).  Decizia a fost luata in contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, precum si al perspectivelor pe termen scurt si mediu. Se constata o serie de cresteri artificiale ale preturilor la lemnul de foc si la produsele der...» citeste mai departe aici

 • Ultimele precizari ANAF facute pentru stabilirea rezidentei fiscale

  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile ca, in vederea stabilirii rezidentei fiscale, au obligatia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania sau, dupa caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestion...» citeste mai departe aici

 • Ce s-a schimbat in legislatia privind concediile. Ghid practic

  • Au fost introduse noi prevederi in legislatia privind concediile carora trebuie sa le acorzi atentie. Noutatile vizeaza concediul paternal (Legea nr. 117/2022), cuantumul indemnizatiei de concediu de crestere a copilului (Legea nr. 225/2021) si concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice (Legea nr. 24/2022).  Orice modificare legislativa genereaza intotdeauna o sumedenie de neclaritati si favorizeaza, in consecinta, controalele de la...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X