Legea 72/2022 a introdus prevederi privind amnistie fiscala pentru transportatorii rutieri, dar si reguli noi privind impozitarea si inspectia fiscala.
Prezentam in continuare 4 prevederi principale cu care firmele ar trebui sa fie la curent in aceasta perioada.
Legea 72/2022, explicata pe scurt de specialistii nostri
Legea 72/2022 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 315 din 31.03.2022. Noutatile privind delegarea vor intra in vigoare incepand cu luna mai 2022.
Modificarile actului normativ vizeaza:
1. anularea diferentelor de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a calificarii ulterioare de catre organul fiscal a sumelor reprezentand indemnizatii sau orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada delegarii, detasarii sau desfasurarii activitatii pe teritoriul
altei tari, de catre angajati ai angajatorilor romani care si-au desfasurat activitate pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si data intrarii in vigoare a acestei legi, si neachitate.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Pentru aceeasi perioada, organul fiscal nu mai reincadreaza sumele de aceasta natura si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reincadrare.
Diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii sumelor, aferente perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si data
intrarii in vigoare a acestei legi, stinse prin orice modalitate prevazuta la art. 22 din Codul de procedura fiscala, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor, in
cadrul termenului de prescriptie care incepe sa curga de la data intrarii in vigoare a acestei legi.
Anularea obligatiilor fiscale se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului.
Procedura de aplicare a acestor prevederi urmeaza sa se aprobe prin ordin al presedintelui ANAF, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.
2. Indemnizatia de mobilitate dobandeste regimul fiscal al diurnei.
3. Pe langa limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, se introduce un plafon suplimentar pentru a fi neimpozabile si neincluse in baza de calcul a contributiilor sociale – 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat/3 remuneratii prevazute in raportul juridic.
4. Reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de de legare, a indemnizatiei de detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, a prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate, primite de
salariati, poate fi realizata de organele fiscale in temeiul art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, in urma controalelor realizate de organele competente ale Inspectiei Muncii, prin care se constata situatiile de delegare, detasare, detasare transnationala in care se pot afla salariatii, dupa caz, potrivit legii.
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, are obligatia sa confirme, in baza documentelor prezentate de catre angajator, natura veniturilor acordate sub forma indemnizatiei de delegare, indemnizatiei de detasare, inclusiv a indemnizatiei specifice detasarii transnationale, prestatiei suplimentare acordate in baza clauzei de mobilitate:
a) la cererea autoritatilor si institutiilor publice, precum si a oricaror alte entitati;
b) din oficiu, ca urmare a actiunilor de control proprii, caz in care, in vederea valorificarii, rezultatul consta tarilor se comunica organului fiscal competent din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Citeste si: Plafonul maxim neimpozabil conform Legii 72/2022. Cum se fac calculele?