email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prima si cadou de 8 Martie: monografie, deductibilitate si acte justificative

Prima si cadou de 8 Martie: monografie, deductibilitate si acte justificative
monografie contabilacod fiscalcasscontract de munca

Cu ocazia zilei de 8 Martie, multe firme ofera angajatelor prima si cadou ori unul dintre cele doua. Din punct de vedere contabil si fiscal, exista anumite sarcini care trebuie indeplinite in acest context. 

Un SRL ofera cate 200 lei si un cadou martisor de pana in 100 lei salariatelor. Cadourile sunt achizitionate in avans, data facturii fiind din februarie. Care sunt monografiile contabile, actele justificative si deductibilitatea celor expuse mai sus? Se pot acorda si la angajate si la angajati?

Reamintim ca plafonul neimpozabil pentru cadourile oferite salariatilor a fost majorat de la 150 lei la 300 lei, conform OUG 130/2021.

Prima si cadou de 8 Martie: raspunsul specialistului

Codul fiscal permite angajatorilor sa acorde salariatelor, cu aceasta ocazie, cadouri in bani sau in natura ori tichete cadou, scutite de impozit si contributii sociale.

In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. (4) lit. a) (ii) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 300 lei. O prevedere similara regasim si in ceea ce priveste contributiile sociale, la art. 142 din Codul fiscal.

Astfel, angajatorul poate acorda salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, neimpozabile, in limita a 300 de lei:

- Tichete cadou;
- Cadouri in bani;
- Cadouri constand in bunuri.



Daca se acorda cadouri si in bani/tichete si in natura, in vederea incadrarii in limita neimpozabila de 300 lei/persoana, acestea se vor cumula.

Asadar, cadourile acordate salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale in limita sumei de 300 de lei daca este indeplinita conditia de a fi prevazute in contractul de munca (colectiv sau individual) sau in regulamentul intern.

In cazul in care se acorda salariatelor cadouri in bunuri, taxa pe valoarea adaugata din facturile de achizitie nu este deductibila, nefiind efectuata in folosul unor operatiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal.
La achizitie aceasta se include in costul cadourilor.

Pentru intreaga valoare se stabileste limita neimpozabila, respectiv limita deductibila de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii(art.25 alin.(2) lit.b) pct.3 Cod fiscal:

b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
...
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

Din descrierea dumneavoastra inteleg ca doriti sa acordati suma de 200 lei iar diferenta pana la 300 lei doriti acordarea unui cadou martisor.

Se disting doua categorii de beneficiari:

- femeile pentru care prima acordatata cu ocazia zilei de 8 Martie in suma de 200 lei, este neimpozabila si nu se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale (CAS), a contributiilor sociale de sanatate (CASS) si a contributiei asiguratorie pentru munca (CAM);

- barbatii pentru care prima acordata in suma de 200 lei sau 300 lei este venit impozabil si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale (CAS), a contributiilor sociale de sanatate (CASS) si a contributiei asiguratorie pentru munca (CAM).

Avand in vedere ca este necesara conditia ca acestea sa fie reglementate in contractul de munca sau in regulamentul intern, consider ca documentele justificative sunt necesare doar la procurarea martisoarelor cu valoare pana in 100 lei (factura de achizitie)

Ca monografie, va recomand:
6458 = 5311/5121- suma de 200 lei neimpozabila din prima acordata cu ocazia zilei de 8 martie (centralizator de plata)

Pentru salariatii (barbati)

Prima acordata cu ocazia zilei de 8 martie se va include in statul de salarii si se vor calcula si retine contributii:
641= 421

421 = %
444
4315
4316

636 = 436

Achizitia cadoului (martisoare), pe baza de factura si NIR intocmit de societate (recomandat a se intocmi):
3028 = 401 cantitate * pret de achizitie
4426 = 401

Acordarea acestuia:
6028 = 3028

Autofactura pentru colectarea TVA conform art. 270, alin. (4), litera b) din Codul fiscal:
635 = 4427

 

Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

 

Sursa foto: Unsplash.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilacod fiscalcasscontract de munca


Data aparitiei: 21 Februarie 2023

Votati articolul "Prima si cadou de 8 Martie: monografie, deductibilitate si acte justificative":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X