Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cadouri oferite salariatilor de 1 Martie: Aspecte importante privind impozitul pe venit si TVA

Data aparitiei: 21 Februarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cadouri oferite salariatilor de 1 Martie: Aspecte importante privind impozitul pe venit si TVA
monografie contabilacod fiscalcasscontract de munca

Societatea noastra a oferit cate un cadou de 1 Martie - cosmetice fiecarui angajat (femei si barbati). Cadoul a avut o valoare de 105 lei pentru femei, respectiv 43 lei pentru barbati. La data de 8 Martie, societatea a oferit angajatelor cate un cadou in bani in valoare de 300 de lei. Cum putem trata contabil si fiscal cadourile de 1 Martie? Le putem inregistra pe contul de protocol? Este o cheltuiala deductibila fiscal?

Tratament fiscal - cadouri pentru 1 Martie

Cadourile oferite salariatilor, de 1 Martie, nu pot fi tratate fiscal si contabil drept cheltuieli de protocol, intrucat in aceasta categorie intra cheltuielile suportate pentru partenerii de afaceri (clienti, furnizori), in conditiile existentei unor documente justificative in acest sens.

Impozit pe venit

Potrivit art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
b) drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare; 
 


Prin urmare, cadourile oferite cu ocazia evenimentelor de mai sus sunt neimpozabile in limita sumei de 300 lei/persoana.

Daca este depasita aceasta limita sau se acorda in afara evenimentelor mentionate mai sus, sunt venituri (avantaje) de natura salariala, pentru care se vor plati impozit pe venit si contributii sociale.
In acest caz cheltuiala este deductibila integral la calculul rezultatului fiscal, potrivit art. 25 alin. 2 Cod fiscal (fiind asimilata cheltuielilor salariale)

Taxa pe valoarea adaugata

Potrivit art. 270 alin. 4 lit. b din Codul fiscal, sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:
b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;

Prin urmare, daca firma a dedus TVA la achizitie, se va colecta TVA aferenta produselor achizitionate si oferite drept cadou de 1 Martie, baza de impozitare fiind  pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii (art. 286 alin. 1 lit. c din Codul fiscal). Pentru colectarea TVA se va intocmi autofactura (art. 318 alin. 8 din Codul fiscal).

 

Informatii oferite de expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X