email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a publicat procedura de prezentare a legitimatiei de inspectie fiscala. Actele pot fi prezentate si prin mijloace video

ANAF a publicat procedura de prezentare a legitimatiei de inspectie fiscala. Actele pot fi prezentate si prin mijloace video
inspectie fiscalacodul de procedura fiscalaoug 1882022

ANAF a publicat la rubrica de Transparenta decizionala un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii de prezentare a legitimatiei de inspectie fiscala si a ordinului de serviciu in cadrul actiunilor de inspectie fiscala. 

In referatul de aprobare, institutia reaminteste de OUG 188/2022 care a modificat Codul de procedura fiscala si OUG 74/2013. Mai exact, actul normativ a reglementat urmatoarele: 

”13. La articolul 118, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
( .........)

(4) La inceperea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala trebuie sa prezinte contribuabilului/platitorului legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu semnat de conducatorul organului de inspectie fiscala. Legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu pot fi prezentate si prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanta.

In cazul organului fiscal central, prezentarea legitimatiei de inspectie si a ordinului de serviciu se realizeaza conform procedurii aprobate prin ordin al presedintelui ANAF. (…………..).”

Citeste si: Notificarea de conformare. Firmele care nu respecta termenul de 30 de zile au obligatoriu inspectie fiscala


Procedura de prezentare a legitimatiei de inspectie si a ordinului de serviciu in cadrul actiunitor de inspectie fiscala

1. Potrivit prevederilor art. 118 atin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare, ” la inceperea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala trebuie sa prezinte contribuabilutui/platitorului legitimatia de


inspectie si ordinul de sewiciu semnat de conducatorul organului de inspectie fiscala.

Legitimatia de inspectie si ordinut de serviciu pot fi prezentate si prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanta…”

2. Referitor la locul de desfasurare a inspectie fiscale, Codul de procedura fiscala reglementeaza la art. 125 atin.(1 )-(2) urmatoarele:

” (1) Inspectia fiscala se desfasoara, de regula, la sediul organului de inspectie fiscala.

(2) Din initiativa organului de inspectie fiscala sau la solicitarea motivata a contribuabilului/platitorului, inspectia fiscala se poate desfisura in spatile de lucru ale contribuabilului/platitorutui. Cererea contribuabilului/platitorului se solutioneaza in termen de maximum 3 zite de la inregistrare. In cazul in care cererea nu este solutionata in termenul de 3 zile, aceasta se considera acceptata tacit. Schimbarea locului de desfasurare a inspectiei fiscale se poate realiza si pe parcursul inspectiei fiscale. 

Contribuabilul/Platitotul trebuie sa puna la dispozitie un spatiu adecvat precum si  logistica necesara desfasurarii inspectiei fiscale. Daca nu exista sau nu poate fi pus la dispozitie un spatiu de lucru adecvat pentru derularea inspectiei fiscale, atunci activitatea
de inspectie se desfasoara la sediul organului fiscal sau in orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul/platitorul”. 

3. In situatia in care inspectia fiscala incepe la sediul organului fiscal prezentarea legitimatiei si a ordinului de serviciu se poate realiza in urmatoarele modalitalitati:


a) in masura in care reprezentantul contribuabilului se deplaseaza la sediul organului fiscal, prezentarea legitimatiei de inspectie si a ordinului de serviciu se va realiza direct, iar faptul ca acestea au fost prezentate vor fi consemnate intr-o “minuta” ce va cuprinde in mod explicit urmatoarete elemente:

- partile semnatare (reprezentantul contribuabilului, echipa de inspectie fiscala  desemnata care se legitimeaza);
- data, ora si locatia intocmirii minutei;
- faptul ca organete de inspectie fiscala au prezentat legitimatia si ordinul de serviciu cu ocazia intalnirii si respectiv a inceperii inspectiei fiscale;
- consemnarea faptului ca data inceperii inspectiei fiscale este data din avizul de inspectie fiscala, ori noua data de incepere a inspectiei fiscale comunicata contribuabilului in scris, in situatia in care inspectia fiscala nu poate incepe la data prevazuta in aviz (care trebuie sa fie aceeasi cu data la care sunt prezentate legitimatia si ordinul de serviciu);
- semnaturile partilor;
- numarul de inregistrare de la organul fiscal.

b) In situatia in care prezentarea legitimatiei si a ordinului de serviciu se realizeaza prin mijloace audio-video de comunicare la distanta pot interveni urmatoarele situatii: 

1. La momentut stabilirii conexiunii audio-video (incluzand fie mijloacele de comunicare ale ANAF la care contribuabilul are acces-Spatiul Privat Virtual, fie alte mijloace de comunicare audio-video pentru care anterior inceperii inspectiei fiscale, organul fiscal a transmis datele de conectare catre contribuabil, acesta confirmand participarea Ia data si ora stabilita) echipa de inspectie fiscala va solicita acordul reprezentantului contribuabilului/contribuabitului pentru inregistrarea intalnirii.

Daca contribuabilul/reprezentantul contribuabilului isi exprima acordul pentru inregistrarea intalnirii se va proceda la prezentarea in fata camerei video, pe rand, a legitimatiilor de inspectie ale membrilor echipei, precum si a ordinului de serviciu, prezentare care va dura cel putin 10 (zece) secunde pentru fiecare document. Inregistrarea intalnirii va fi salvata de echipa de inspectie fiscala si arhivata electronic, fie pe suport extern, fie in arhiva electronica la structura din care face parte echipa de inspectie fiscala, astfel incat sa poata fi accesata si/sau pusa la dispozitie oricaror persoane interesate si indreptatite conform legii pentru a vizualiza informatiile in cauza (organele de solutionare a contestatiei, instante, etc).

Click pentru continuarea procedurii de prezentare a legitimatiei de inspectie fiscala. ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectie fiscalacodul de procedura fiscalaoug 1882022


Data aparitiei: 24 Februarie 2023

Votati articolul "ANAF a publicat procedura de prezentare a legitimatiei de inspectie fiscala. Actele pot fi prezentate si prin mijloace video":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X