Trei brosuri au fost publicate recent pe site-ul ANAF, cu scopul de a avertiza persoanele fizice care obtin venituri din transferul de moneda virtuala, din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT) sau din postari realizate pe diferite retele de socializare, asupra obligatiilor fiscale care le revin fata de bugetul de stat, precizeaza consultantul Fiscal Ionut Jinga.
Venituri realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala
Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala reprezinta venituri impozabile si se impoziteaza similar veniturilor obtinute din alte surse. Veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.). Astfel, persoanele care realizeaza venituri din transferul de moneda virtuala au obligatia de a declara aceste venituri prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei.
Castigul sub nivelul a 200 lei/ tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.
Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara.
Venituri realizate de persoanele fizice din tranzactionarea jetoanelor nefungibile
Veniturile obtinute de persoanele fizice din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT) reprezinta venituri impozabile. Persoanele fizice care obtin venituri din vanzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT), in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, au obligatia de a declara aceste venituri, indiferent daca aceste venituri sunt realizate din Romania sau din strainatate, in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Obligatiile fiscale declarative si de plata ce le revin persoanelor fizice care obtin venituri din vanzarea de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT-uri) sunt cele corespunzatoare categoriei venituri din drepturi de proprietate intelectuala, prevazute de Codul fiscal.