Datorita interesului crescut al romanilor pentru investitii si tranzactii cu criptomonede, ANAF Vrancea publica un comunicat prezentand cadrul fiscal al acestor activitati. Aflam, in randurile de mai jos, ce obligatii au persoanele fizice care obtin castiguri din tranzactii cu criptomonede.
Asadar, veniturile realizate din transferul de moneda virtuala sunt venituri impozabile in conformitate cu prevederile art. 114 alin (2) litera m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.)
Venituri din criptomonede - obligatii fiscale
Persoanele care realizeaza venituri din transferul de moneda virtuala au obligatia de a declara aceste venituri pentru fiecare an fiscal, prin completarea si depunerea, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizarea a venitului, a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate.
Impozitarea veniturilor din tranzactii cu criptomonede
Impozitul datorat pentru aceste venituri se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului realizat, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei.
Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.
Investitii si tranzactii cu criptomonede - Contributia de asigurari sociale de sanatate
Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate fiind reprezentata de:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.