Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Achizitie imobil in vederea inchirierii. Pe ce perioada il vom amortiza la inregistrarea in contabilitate?

Data aparitiei: 10 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitie imobil in vederea inchirierii. Pe ce perioada il vom amortiza la inregistrarea in contabilitate?
amortizare fiscalaamortizare contabilaamortizare imobile

Articolul de fata face referire la durata normala de functionare (durata fiscala) versus durata de viata a imobilizarilor (durata contabila). Pornim de la analiza unei societati care cumpara un imobil (complex comercial) vechi de 40 ani in vederea inchirierii. Vom stabili in cele ce urmeaza pe ce perioada il vom amortiza la inregistrarea lui in contabilitate.

Raspunsul specialistului: 

In conformitate cu prevederile punctului 238, alin 2 si 3 din OMPP 1802/2014 la amortizarea imobilizarilor corporabile se au in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a imobilului. Trebuie sa aveti in vedere ca duratele de utilizare economica/contabila sunt diferite de duratele normale de functionare aplicate din punct de vedere fiscal prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe ( HG 2139/2004), asa cum se precizeaza si la punctul 17 de la art. 25 din Codul fiscal:

ART. 28 - Amortizarea fiscala
(17) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14).

In conformitate cu prevederilor alin. 1 de la art. 28 din Codul fiscal cheltuiala cu achizitia imobilului se recupereaza prin amortizare

ART. 28 - Amortizarea fiscala
(1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.

Inceperea amortizarii imobilizarilor corporale are loc in luna urmatoare punerii in functiune a acestora, pana la recuperarea integrala a valorii lor. Cuantumul amortizarii contabile nu este reglementat, insa cel al amortizarii fiscale este cel determinat de durata de functionare din Catalogul mijloacelor fixe.

Ca singura reglementare fiscala, cea de care trebuie sa tinem seama in mod deosebit pentru a nu avea probleme in cazul unei inspectii fiscale de calculare accesorii, este aplicarea amortizarii pe perioada a minim 40 ani la valoarea fara TVA a achizitiei imobilului.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X