Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Schimbarea perioadei de amortizare: tratament fiscal si contabil

Ultima actualizare: 04 Ianuarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Schimbarea perioadei de amortizare: tratament fiscal si contabil
schimbare perioada de amortizareamortizare fiscalaamortizare contabilacatalog mijloace fixe

Daca din punct de vedere contabil se poate schimba perioada de amortizare, din punct de vedere fiscal reglementarile prevazute de Legea nr. 227/2015 sunt stricte, calculul amortizarii fiscale care este luat in considerare la determinarea rezultatului fiscal avand la baza durata de amortizare prevazuta in Catalogul mijloacelor fixe (H.G. nr. 2.139/2004).

Revizuirea duratei de amortizare contabila poate fi efectuata ca urmare a aparitiei unor factori cum ar fi modificarea semnificativa a conditiilor de utilizare (numarul de schimburi in care este utilizat activul), precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii sau in cazul invechirii unei imobilizari corporale.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Ghidul practic al contabilitatii. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

Schimbarea perioadei de amortizare: tratament fiscal si contabil

Intrebare: Care este impactul contabil si fiscal in cazul schimbarii perioadei de amortizare la o clasa de mijloace fixe? Mentionez ca modificarea ar avea loc doar in cazul ariei de amortizare contabila. Este posibil sa se aplice doar pentru mijloacele fixe ce urmeaza a se capitaliza sau trebuie aplicata modificarea pentru toate mijloacele fixe capitalizate din clasa respectiva?

Raspuns:
Cadrul legal: pct. 238 din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014

(1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.

(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.

(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.

(4) In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

(4.1) Prevederile alin. (4) se aplica si in cazul investitiilor imobiliare pentru care nu au fost gasiti inca chiriasi.

(5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare.

(6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, din punct de vedere contabil rezulta urmatoarele:
– societatea poate proceda la modificarea duratei de amortizare stabilite initial in baza unui referat justificativ din caresa reiasa motivele pentru care se doreste revizuirea si care sa fie aprobat de conducerea societatii;
– pe perioada ramasa se va inregistra o noua cheltuiala cu amortizarea contabila;

– modificarea perioadei de amortizare contabila nu este obligatoriu sa priveasca toate mijloacele fixe din clasa respectiva, ci numai in situatia schimbarii metodei de amortizare (liniara, degresiva sau accelerata). Potrivit pct. 240 alin. (3)din Reglementarile contabile: „Metoda de amortizare se aplica de o maniera consecventa pentru toate activele de aceeasi natura si avand conditii de utilizare identice, elemente stabilite in functie de politica contabila adoptata.”

Tratamentul fiscal al amortizarii
 

Conform art. 28 alin. (23) din Codul fiscal: ,,Ministerul Finantelor Publice elaboreaza normele privind clasificatia si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe”.

Durata de amortizare fiscala este prevazuta in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004).

Potrivit cap. I pct. 4 din Catalog: ,,In prezentul catalog,pentru fiecare mijloc fix nou achizitionat se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinse intre aceste limite.

Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.

Asadar, din punct de vedere fiscal, chiar daca se modifica perioada de amortizare contabila, din punct de vedere fiscal durata normala de functionare a mijlocului fix (stabilita initial conform Catalogului) ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune. La calculul rezultatului fiscal se deduce amortizarea fiscala.


Studiul de caz a fost extras din editia lunii septembrie a revistei Monitorul Contabil.

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X