email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode de inventariere. TOT ce trebuie sa stie un contabil despre contabilitatea stocurilor

Metode de inventariere. TOT ce trebuie sa stie un contabil despre contabilitatea stocurilor
inventarierestocuriactive

Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric, prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.

In conditiile folosirii inventarului permanent, in contabilitate se inregis­treaza toate operatiunile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cu­noasterea in orice moment a stocurilor atat cantitativ, cat si valoric.

Inventarul intermitent consta in stabilirea iesirilor si inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfarsitul perioadei.

Metoda inventarului intermitent consta in faptul ca intrarile de stocuri nu se inregistreaza prin conturile de stocuri, ci prin conturile de cheltuieli.

Stabilirea iesirilor de stocuri in cursul perioadei are la baza inventarierea faptica a stocurilor la sfarsitul perioadei. Iesirile de stocuri se determina ca di­ferenta intre valoarea stocurilor initiale, la care se adauga valoarea intrarilor si valoarea stocurilor la sfarsitul perioadei stabilite pe baza inventarului.

Inventarul intermitent nu se utilizeaza in comertul cu amanuntul, in si­tuatia in care se aplica metoda global-valorica.

Intrarile de stocuri nu se inregistreaza prin conturile de stocuri, ci princonturile de cheltuieli.

Inventarierea faptica se realizeaza la finele perioadei, potrivit politicilor contabile.
Perioada de inventariere nu poate depasi finele perioadei de raportare, pentru care exista obligatia determinarii obligatiilor fiscale (luna sau tri­mestru, dupa caz).


Inventarierea se efectueaza potrivit prevederilor Normelor privind or­ganizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, dato­riilor si capitalurilor proprii.

Stabilirea iesirilor de stocuri in cursul perioadei are la baza inventarierea faptica a stocurilor la sfarsitul perioadei.



Iesirile se determina ca:

Iesiri = Stoc initial + Intrari – Stoc final (pe baza de inventar). 

Evaluarea ulterioara a stocurilor

Activele de natura stocurilor nu trebuie reflectate in bilant, la o valoaremai mare decat valoarea care se poate obtine prin utilizarea sau vanzarealor.

In acest scop, valoarea stocurilor se diminueaza pana la valoarea reali­zabila neta, prin reflectarea unei ajustari pentru depreciere.

Valoarea produselor si serviciilor in curs de executie se determina prin inventarierea productiei neterminate la sfarsitul perioadei, prin metode tehnice de constatare a gradului de finalizare sau a stadiului de efectuare a operatiilor tehnologice si evaluarea acesteia la costurile de productie. 

Materialul este extras din Cartea Verde a Contabilitatii, cea mai utila lucrare pentru contabili. 


Ce beneficii clare aveti daca achizitionati Cartea Verde a Contabilitatii?
 

- In primul rand, Cartea Verde a Contabilitatii limpezeste complet noutatile legislative! Este un avantaj imens de care trebuie sa profitati, mai ales ca – recunosteti – va simiti adesea derutat de schimbarile majore din legislatie si de lipsa aproape totala a surselor de informatii.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Cartea Verde a Contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- In al doilea rand, economisiti timp deoarece aveti toate corespondentele conturilor, cu explicatii si recomandari din partea specialistilor de top, si, in general, dispuneti de informatie specializata in domeniul fiscal-contabil (foarte greu accesibila altfel). 

- In al treilea rand, va asigurati ca veti proceda intotdeauna corect si legal, ca veti fi complet imun la pericolul unor amenzi si, mai ales, ca veti preintampina eficient orice situatie sensibila ce se poate crea.

Nu uitati! Cartea Verde a Contabilitatii este actualizata conform Codului fiscal, cu toate modificarile si completarile ulterioare! 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inventarierestocuriactive


Data aparitiei: 02 Mai 2023

Votati articolul "Metode de inventariere. TOT ce trebuie sa stie un contabil despre contabilitatea stocurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X