Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

5.2. Elemente ce trebuie evidentiate cu privire la leasingul operational

Data actualizarii: 07 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

1 IN CONTABILITATEA UTILIZATORULUI (LOCATAR)

ATENTIE!

Platile de leasing in cazul unui leasing operational trebuie recunoscute ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere, in mod liniar de-a lungul termenului de leasing.

a) Imobilizarile corporale primite in cazul tranzactiilor de leasing conform prevederilor din contractele incheiate intre parti se inregistreaza in debitul contului de ordine si evidenta 8036 Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate.

Acest cont se crediteaza pe masura platii ratelor de leasing potrivit contractului, astfel incat soldul debitor sa reflecte valoarea ratelor ramase de rambursat. Valoarea inscrisa in debitul contului 8036 Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate se compune din:

valoarea initiala a bunului, reprezentand costul de achizitie la societatile de leasing;

beneficiul, respectiv marja de profit stabilita intre parti.

b) Inregistrarea facturii emise de proprietarul bunurilor reprezentand ratele de achitat: % = 401 Furnizori

612 Cheltuieli cu redeventele,
locatiile de gestiune si
chiriile


4426 T.V.A. deductibila

c) Inregistrarea facturii emise de proprietarul bunurilor (persoana juridica straina), reprezentand ratele de achitat:

612 Cheltuieli cu redeventele, = 401 Furnizori
locatiile de gestiune si
chiriile

In cursul perioadei fiscale, persoanele inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, care sunt beneficiari ai operatiunilor de leasing extern, reflecta taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor operatiuni pe baza facturilor emise prin autofacturare prin inregistrarea contabila:

4426 Taxa pe valoarea adaugata = 4427 Taxa pe valoarea adaugata

deductibia` colectata

NOTA:

Contul 612 poate fi dezvoltat in analitic astfel:

612xx Cheltuieli cu redeventele la nivelul amortizarii

612xy Cheltuieli cu redeventele reprezentnd marja locatorului

In cazul societatii de leasing (proprietarul bunurilor), persoana juridica straina cu sediul in strainatate, se va inregistra si impozitul pe redevente datorat de aceasta (conform prevederilor din conventiile pentru evitarea dublei impuneri, incheiate de Romania cu alte state), dar achitat de beneficiar, fiind oprit prin stopaj la sursa la cursul de schimb in vigoare la data respectiva, efectuandu-se articolele contabile:

401 Furnizori = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

si, respectiv,

446 Alte impozite, taxe = 5121 Conturi la banci in lei

si varsaminte asimilate

Veniturile brute obtinute din Romania de firmele nerezidente, ca urmare a derularii unor contracte de leasing sunt impozabile in tara noastra potrivit paragrafului (2) al articolului intitulat Drepturi de licenta sau Redevente din Conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate intre Guvernul Romaniei si guvernele altor tari. Cota mentionata in acest articol se aplica asupra intregii rate de leasing.

In situatia in care clauzele contractuale stipuleaza faptul ca impozitul va fi suportat de utilizator, impozitul pe redeventa este trecut pe cheltuieli cu impozite si taxe ale utilizatorului, acestea fiind nedeductibile la calculul profitului impozabil, efectuandu-se articolele contabile:

635 Chetuieli cu alte impozite = 446 Alte impozite, taxe  si varsaminte asimilate

taxe si varsaminte asimilatesi,

respectiv,

446 Alte impozite, taxe = 5121 Conturi la banci in lei

si varsaminte asimilate

De retinut este faptul ca in cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, se stabileste faptul ca utilizatorul este obligat la plata impozitului pe redeventa, calculul impozitului se realizeaza aplicand metoda suta micsorata.

Exemplu de calcul al impozitului pe redeventa aplicand suta micsorata:In contractul de leasing incheiat intre S.C. MARINII S.A. din Romania si firma din Belgia BHF Leasing

S.A. se prevede faptul ca utilizatorul mijlocului fix achizitionat in regim de leasing este obligat la plata tuturor impozitelor si taxelor datorat pe teritoriul Romaniei rezultate din aceasta tranzactie. Rata de leasing este de 1.500 euro pe luna, iar societatea de leasing BHF Leasing S.A., beneficiara a veniturilor din

Romania, justifica in Romania dreptul de a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul sau de rezidenta, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta fiscala din statul respectiv.

Calculul impozitului

( 1.500 euro x 5 ) / 100 5 = 78.95 euro

ATENTIE!

5 reprezinta cota de impozit stabilita potrivit prevederilor art. 12 Redevente din Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Belgiei pentru evitarea dublei impuneri.

Impozitul pe redeventa se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata catre bugetul de stat.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2005, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 83/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, data privind echivalarea in lei a impozitului in valuta platit de catre nerezidenti este ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti, in loc de ziua precedenta celei in care se efectueaza plata catre bugetul de stat.

In situatia existentei unor diferente de curs valutar la data achitarii redeventei, acestea se inregistreaza la venituri sau la cheltuieli financiare, dupa caz.

d) 1. Inregistrarea transferului dreptului de proprietate pentru bunuri achizitionate din tara (atunci cand exista optiunea de cumparare a bunurilor), la valoarea reziduala a bunului achizitionat de la o persoana juridica romana, pe baza contractului de vanzare-cumparare si a facturii:

% = 404 Furnizori de imobilizari 212 Mijloace fixe 4426 T.V.A. deductibila

2. Inregistrarea transferului dreptului de proprietate pentru bunuri achizitionate din strainatate (atunci cand exista optiunea de cumparare a bunurilor), la valoarea reziduala a bunului achizitionat de la o persoana juridica romana, pe baza contractului de vanzare-cumparare si a facturii:

212 Mijloace fixe = 404 Furnizori de imobilizari

reflectarea in contabilitate a taxei pe valoarea adaugata platita in vama: 4426 Taxa pe valoarea adaugata = 5121 Conturi la banci in lei deductibila

si inregistrarea si achitarea taxei vamale de catre utilizator conform prevederilor art. 27 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, aprobata si modificata prin Legea nr. 90/1998 si ulterior modificata prin Legea nr. 99/1999:

446 Alte impozite, taxe si = 5121 Conturi la banci in lei

varsaminte asimilate

respectiv

212 Mijloace fixe = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

e) Inregistrarea diferentei de amortizare pana la nivelul costului de achizitie initial inregistrata la locator (din debit cont 8036 Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate, mai putin beneficiul convenit intre parti):

212 Mijloace fixe = 281 Amortizari privind imobilizarile corporale

IN CONTABILITATEA SOCIETATILOR DE LEASING (LOCATOR) Venitul realizat din leasingul operational trebuie recunoscut ca venit pe o baza liniara, pe perioada

de leasing, cu exceptia cazului in care o alta baza sistematica este considerata mai reprezentativa pentru ritmul in care se diminueaza beneficiile generate de utilizatorul bunului.

De la 1 ianuarie 2005 vor intra in vigoare prevederile art. 1601 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 83/2004, care stabilesc masuri simplificate de aplicare a taxei pe valoarea adaugata pentru tranzactiile cu terenuri si cladiri, astfel:

(1) Furnizorii vor inscrie pe facturile emise pentru livrarile de bunuri (terenuri si cladiri) mentiunea taxare inversa.

(2) Furnizorii si beneficiarii vor evidentia T.V.A. aferenta livrarii/achizitiei in jurnalele de vanzari si de cumparari concomitent si o inscriu in decontul de T.V.A., atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua unitati in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata.

Furnizorii deduc integral T.V.A. la nivelul T.V.A. colectate, iar beneficiarii, daca sunt platitori de taxa pe valoarea adugata cu regim mixt, exercita dreptul de deducere in functie de destinatia pe care o dau achizitiilor respective.

Aplicarea masurilor simplificate este obligatorie. Daca furnizorul nu a mentionat taxare inversa pe facturile fiscale emise, beneficiarul nu este exonerat de aplicarea masurii simplificate.

In aceasta situatie, beneficiarul trebuie sa inscrie din proprie initiativa aceasta mentiune si sa nu faca plata taxei pe valoarea adaugata catre furnizor.

Costurile, inclusiv amortizarea, suportate pentru obtinerea venitului din leasing, sunt recunoscute drept cheltuieli.

a) Achizitionarea de imobilizari corporale ce urmeaza a fi predate in regim de leasing se inregistreaza pe baza facturilor emise de furnizorii interni, prin articolul contabil:

%
213 Mijloace fixe = 404 Furnizori de imobilizari
4426 T.V.A. deductibila*)

b) Achizitionarea de bunuri mobile de natura imobilizarilor corporale de la furnizori externi, ce urmeaza a fi predate in regim de leasing, se inregistreaza prin articolul contabil:

213 Mijloace fixe = 404 Furnizori de imobilizari

c) Amortizarea imobilizarilor corporale achizitionate si predate utilizatorilor conform contractelor de leasing potrivit duratelor normale de functionare legale in vigoare:

681 Cheltuieli de exploatare = 281 Amortizari privind privind amortizarea imobilizarile corporaleimobilizarilor

d) Inregistrarea facturii emise de locator reprezentand ratele de incasat:
411 Clienti = %
706 Venituri din redevente,
locatii de gestiune si chirii
4427 T.V.A. colectata

NOTA:

Contul 706 poate fi dezvoltat in analitic astfel:

706xx Venituri din redevente reprezentand amortizarea

706xy Venituri din redevente reprezentand marja de profit

e) Inregistrarea transferului dreptului de proprietate la valoarea reziduala stabilita intre parti in cazul in care este prevazuta in contract aceasta clauza, in baza contractului de vanzare-cumparare si a facturii:

461 Debitori = %

7721 Venituri din cedarea activelor

4427 T.V.A. colectata

f) Scoaterea din patrimoniu a bunurilor care au constituit obiectul contractului de leasing: %                                     = 213 Mijloace fixe

281 Amortizari privind imobilizarile

6721 Cheltuieli privind activele cedate

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X