email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5.2. Elemente ce trebuie evidentiate cu privire la leasingul operational

1 IN CONTABILITATEA UTILIZATORULUI (LOCATAR)

ATENTIE!

Platile de leasing in cazul unui leasing operational trebuie recunoscute ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere, in mod liniar de-a lungul termenului de leasing.

a) Imobilizarile corporale primite in cazul tranzactiilor de leasing conform prevederilor din contractele incheiate intre parti se inregistreaza in debitul contului de ordine si evidenta 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate“.

Acest cont se crediteaza pe masura platii ratelor de leasing potrivit contractului, astfel incat soldul debitor sa reflecte valoarea ratelor ramase de rambursat. Valoarea inscrisa in debitul contului 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate“ se compune din:

– valoarea initiala a bunului, reprezentand costul de achizitie la societatile de leasing;

– beneficiul, respectiv marja de profit stabilita intre parti.

b) Inregistrarea facturii emise de proprietarul bunurilor reprezentand ratele de achitat: % = 401 „Furnizori“

612 „Cheltuieli cu redeventele,
locatiile de gestiune si
chiriile“

4426 „T.V.A. deductibila“

c) Inregistrarea facturii emise de proprietarul bunurilor (persoana juridica straina), reprezentand ratele de achitat:

612 „Cheltuieli cu redeventele, = 401 „Furnizori“
locatiile de gestiune si
chiriile”

In cursul perioadei fiscale, persoanele inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, care sunt beneficiari ai operatiunilor de leasing extern, reflecta taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor operatiuni pe baza facturilor emise prin autofacturare prin inregistrarea contabila:

4426 „Taxa pe valoarea adaugata = 4427 „Taxa pe valoarea adaugata

deductibia`” colectata”

NOTA:

Contul 612 poate fi dezvoltat in analitic astfel:

– 612xx „Cheltuieli cu redeventele la nivelul amortizarii“

– 612xy „Cheltuieli cu redeventele reprezentĺnd marja locatorului“

In cazul societatii de leasing (proprietarul bunurilor), persoana juridica straina cu sediul in strainatate, se va inregistra si impozitul pe redevente datorat de aceasta (conform prevederilor din conventiile pentru evitarea dublei impuneri, incheiate de Romania cu alte state), dar achitat de beneficiar, fiind oprit prin stopaj la sursa la cursul de schimb in vigoare la data respectiva, efectuandu-se articolele contabile:

401 „Furnizori“ = 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate“

si, respectiv,

446 „Alte impozite, taxe = 5121 „Conturi la banci in lei“

si varsaminte asimilate“

Veniturile brute obtinute din Romania de firmele nerezidente, ca urmare a derularii unor contracte de leasing sunt impozabile in tara noastra potrivit paragrafului (2) al articolului intitulat „Drepturi de licenta“ sau „Redevente“ din Conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate intre Guvernul Romaniei si guvernele altor tari. Cota mentionata in acest articol se aplica asupra intregii rate de leasing.

In situatia in care clauzele contractuale stipuleaza faptul ca impozitul va fi suportat de utilizator, impozitul pe redeventa este trecut pe cheltuieli cu impozite si taxe ale utilizatorului, acestea fiind nedeductibile la calculul profitului impozabil, efectuandu-se articolele contabile:

635 „Chetuieli cu alte impozite = 446 „Alte impozite, taxe  si varsaminte asimilate“

taxe si varsaminte asimilatesi,

respectiv,

446 „Alte impozite, taxe = 5121 „Conturi la banci in lei”

si varsaminte asimilate”

De retinut este faptul ca in cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, se stabileste faptul ca utilizatorul este obligat la plata impozitului pe redeventa, calculul impozitului se realizeaza aplicand metoda „suta micsorata“.

Exemplu de calcul al impozitului pe redeventa aplicand suta micsorata:In contractul de leasing incheiat intre S.C. MARINII S.A. din Romania si firma din Belgia BHF Leasing

S.A. se prevede faptul ca utilizatorul mijlocului fix achizitionat in regim de leasing este obligat la plata tuturor impozitelor si taxelor datorat pe teritoriul Romaniei rezultate din aceasta tranzactie. Rata de leasing este de 1.500 euro pe luna, iar societatea de leasing BHF Leasing S.A., beneficiara a veniturilor din

Romania, justifica in Romania dreptul de a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul sau de rezidenta, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta fiscala din statul respectiv.

Calculul impozitului

( 1.500 euro x 5 ) / 100 – 5 = 78.95 euro

ATENTIE!

5 – reprezinta cota de impozit stabilita potrivit prevederilor art. 12 „Redevente“ din Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Belgiei pentru evitarea dublei impuneri.

Impozitul pe redeventa se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata catre bugetul de stat.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2005, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 83/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, data privind echivalarea in lei a impozitului in valuta platit de catre nerezidenti este ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti, in loc de ziua precedenta celei in care se efectueaza plata catre bugetul de stat.

In situatia existentei unor diferente de curs valutar la data achitarii redeventei, acestea se inregistreaza la venituri sau la cheltuieli financiare, dupa caz.

d) 1. Inregistrarea transferului dreptului de proprietate pentru bunuri achizitionate din tara (atunci cand exista optiunea de cumparare a bunurilor), la valoarea reziduala a bunului achizitionat de la o persoana juridica romana, pe baza contractului de vanzare-cumparare si a facturii:

% = 404 „Furnizori de imobilizari“ 212 „Mijloace fixe“ 4426 „T.V.A. deductibila“

2. Inregistrarea transferului dreptului de proprietate pentru bunuri achizitionate din strainatate (atunci cand exista optiunea de cumparare a bunurilor), la valoarea reziduala a bunului achizitionat de la o persoana juridica romana, pe baza contractului de vanzare-cumparare si a facturii:

212 „Mijloace fixe“ = 404 „Furnizori de imobilizari“

– reflectarea in contabilitate a taxei pe valoarea adaugata platita in vama: 4426 „Taxa pe valoarea adaugata = 5121 „Conturi la banci in lei“ deductibila”

si inregistrarea si achitarea taxei vamale de catre utilizator conform prevederilor art. 27 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, aprobata si modificata prin Legea nr. 90/1998 si ulterior modificata prin Legea nr. 99/1999:

446 „Alte impozite, taxe si = 5121 „Conturi la banci in lei“

varsaminte asimilate“

respectiv

212 „Mijloace fixe“ = 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate“

e) Inregistrarea diferentei de amortizare pana la nivelul costului de achizitie initial inregistrata la locator (din debit cont 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate”, mai putin beneficiul convenit intre parti):

212 „Mijloace fixe“ = 281 „Amortizari privind imobilizarile corporale”

IN CONTABILITATEA SOCIETATILOR DE LEASING (LOCATOR) Venitul realizat din leasingul operational trebuie recunoscut ca venit pe o baza liniara, pe perioada

de leasing, cu exceptia cazului in care o alta baza sistematica este considerata mai reprezentativa pentru ritmul in care se diminueaza beneficiile generate de utilizatorul bunului.

De la 1 ianuarie 2005 vor intra in vigoare prevederile art. 1601 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 83/2004, care stabilesc masuri simplificate de aplicare a taxei pe valoarea adaugata pentru tranzactiile cu terenuri si cladiri, astfel:

(1) Furnizorii vor inscrie pe facturile emise pentru livrarile de bunuri (terenuri si cladiri) mentiunea „taxare inversa“.

(2) Furnizorii si beneficiarii vor evidentia T.V.A. aferenta livrarii/achizitiei in jurnalele de vanzari si de cumparari concomitent si o inscriu in decontul de T.V.A., atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua unitati in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata.

Furnizorii deduc integral T.V.A. la nivelul T.V.A. colectate, iar beneficiarii, daca sunt platitori de taxa pe valoarea adugata cu regim mixt, exercita dreptul de deducere in functie de destinatia pe care o dau achizitiilor respective.

Aplicarea masurilor simplificate este obligatorie. Daca furnizorul nu a mentionat „taxare inversa“ pe facturile fiscale emise, beneficiarul nu este exonerat de aplicarea masurii simplificate.

In aceasta situatie, beneficiarul trebuie sa inscrie din proprie initiativa aceasta mentiune si sa nu faca plata taxei pe valoarea adaugata catre furnizor.

Costurile, inclusiv amortizarea, suportate pentru obtinerea venitului din leasing, sunt recunoscute drept cheltuieli.

a) Achizitionarea de imobilizari corporale ce urmeaza a fi predate in regim de leasing se inregistreaza pe baza facturilor emise de furnizorii interni, prin articolul contabil:

%
213 „Mijloace fixe“ = 404 „Furnizori de imobilizari“
4426 „T.V.A. deductibila”*)

b) Achizitionarea de bunuri mobile de natura imobilizarilor corporale de la furnizori externi, ce urmeaza a fi predate in regim de leasing, se inregistreaza prin articolul contabil:

213 „Mijloace fixe” = 404 „Furnizori de imobilizari”

c) Amortizarea imobilizarilor corporale achizitionate si predate utilizatorilor conform contractelor de leasing potrivit duratelor normale de functionare legale in vigoare:

681 „Cheltuieli de exploatare = 281 „Amortizari privind privind amortizarea imobilizarile corporale”imobilizarilor”

d) Inregistrarea facturii emise de locator reprezentand ratele de incasat:
411 „Clienti = %
706 „Venituri din redevente,
locatii de gestiune si chirii”
4427 „T.V.A. colectata”

NOTA:

Contul 706 poate fi dezvoltat in analitic astfel:

– 706xx „Venituri din redevente reprezentand amortizarea”

– 706xy „Venituri din redevente reprezentand marja de profit”

e) Inregistrarea transferului dreptului de proprietate la valoarea reziduala stabilita intre parti in cazul in care este prevazuta in contract aceasta clauza, in baza contractului de vanzare-cumparare si a facturii:

461 „Debitori“ = %

7721 „Venituri din cedarea activelor”

4427 „T.V.A. colectata“

f) Scoaterea din patrimoniu a bunurilor care au constituit obiectul contractului de leasing: %                                     = 213 „Mijloace fixe“

281 „Amortizari privind imobilizarile“

6721 „Cheltuieli privind activele cedate“

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 07 Aprilie 2006


Votati articolul "5.2. Elemente ce trebuie evidentiate cu privire la leasingul operational":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X