Inregistrarea in contabilitate a unui telefon genereaza in continuare diverse interpretari in privinta tratamentului contabil si fiscal, motiv pentru care va vom prezenta speta de mai jos.
In timp ce unii contabili il inregistreaza in contul de mijloace fixe daca depaseste limita de 2.500 lei, altii il considera obiect de inventar, insa trebuie retinut ca si in situatia in care se decide inregistrarea telefonului ca obiect de inventar, din punct de vedere fiscal, deducerea fiscala se realizeaza tot esalonat, prin intermediul amortizarii.
Intrebare:
Achizitia unui telefon in valoare de 6.000 lei pe societate este mijloc fix sau il pot incadra la obiecte de inventar?
Raspunsul specialistului
Potrivit reglementarilor contabile, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an.
Imobilizarile corporale sunt active care:
– sunt detinute de o societate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
– sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an
Din punct de vedere contabil, reglementarile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 nu stabilesc o valoare minima pentru recunoasterea in contabilitate.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Prin politicile contabile se pot stabili criterii suplimentare pentru recunoasterea imobilizarilor corporale.
Citeste si: Obiectele de inventar. Ce sunt, valoarea lor si cum le diferentiem de mijloacele fixe
Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 28 din Codul fiscal, mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Potrivit alin. (17) al art. 28 pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
Prin urmare, chiar daca din punct de vedere contabil se decide inregistrarea telefonului ca obiect de inventar, din punct de vedere fiscal se va deduce amortizarea acestuia pe durata de viata stabilita conform H.G. nr. 2.139/2004.
Studiul de caz a fost extras din editia lunii mai a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.
Foto: pixabay.com