Sistemul national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat (RO e-Transport) a fost instituit prin O.U.G.nr. 41/2022. Caracteristic acestui sistem este codul UIT - codul unic generat de sistem, prin intermediul caruia se identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Transport bunuri cu risc fiscal ridicat. Obligatii privind codul UIT
Legea nr. 233/2023 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2022 privind modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 668 din 20 iulie 2023, aduce o modificare importanta in sistemul RO e-Transport: in categoria celor obligati sa prezinte codul UIT pe timpul transportului a fost introdus si operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri cu risc fiscal ridicat, in nume propriu.
Identificarea prin cod UIT inseamna detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.
Pana la aparitia acestei legi, identificarea prin cod UIT reprezenta detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier in format fizic sau electronic, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.
RO e-Transport: care sunt bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii
Sa ne reamintim ca, potrivit Ordinului nr. 802/2022, pe lista bunurilor care fac obiectul monitorizarii se numara legume si fructe, bauturi alcoolice, otet, articole de imbracaminte, incaltaminte,dar si fonta, fier si otel. Sunt prevazute nomenclatoare de coduri pentru respectivele produse/categorii de produse, astfel incat sa poata fi identificate usor.
Sistemul RO e-Transport se interconecteaza cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau al Autoritatii Vamale Romane.
Incepand cu data de 1 iulie 2022, utilizatorii prevazuti in ordonanta de urgenta sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.
Sanctiuni
Nerespectarea prevederilor ordonantei de urgenta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei, in cazul persoanelor fizice, sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice. Unele contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, insa exista o serie de contraventii pentru care se poate dispune si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Foto: pixabay.com