Metoda de descarcare a stocurilor reprezinta o politica contabila, conform OMFP 1802/2014, sectiunea 2.5.1, pct. 60, alin. (2). Potrivit aceleiasi sectiuni, pct. 61, alin. (1), aceste politici contabile trebuie aprobate de administratorul societatii sau, dupa caz, de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective, in lipsa unui administrator.
Schimbarea metodei de evaluare stocuri: cand se poate realiza?
Se poate schimba metoda de descarcare a stocurilor in timpul anului, din CMP in FIFO? Rapunsul il veti afla in randurile de mai jos.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Conform pct. 62, alin. (1) din sectiunea 2.5.1 a reglementarilor aprobate prin OMFP 1802/2014, modificarile de politici contabile pot avea loc in doua cazuri:
1. La initiativa societatii, urmand sa se justifice modificarea in notele explicative la situatiile financiare anuale
2. Ca urmare a unei decizii a unei autoritati competente, si care se impune entitatii, fiind, de altfel, si o modificare de reglementare, caz in care nu este necesara justificarea in notele explicative la situatiile financiare anuale, ci doar mentionata modificarea facuta.
Asadar, conform alin. (2) al punctului mai sus mentionat, modificarea de politica contabila la initiativa societatii poate fi determinata de:
- o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economico?financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea;
- obtinerea unor informatii credibile si mai relevante.
Exemple de situatii care justifica modificarea de politici contabile pot fi:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare pe termen scurt ale entitatii sau retragerea lor de la tranzactionare;
- schimbarea actionariatului, datorata intrarii intr?un grup, daca noile metode asigura furnizarea unor informatii mai fidele;
- fuziuni si divizari efectuate la valori contabile, caz in care se impune armonizarea politicilor contabile ale societatii absorbite cu cele ale societatii absorbante etc.
Conform alin. (3) al pct. 62, schimbarea conducatorilor entitatii nu justifica modificarea politicilor contabile.
Conform sectiunii 2.5.1, pct. 63 din OMFP 1802/2014, efectele modificarii politicilor contabile se inregistreaza astfel:
Alin. (1): Efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiilor financiare precedente se inregistreaza pe seama rezultatului reportat (contul 1173 "Rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile"), daca efectele modificarii pot fi cuantificate.
Alin. (2): Efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiului financiar curent se contabilizeaza pe seama conturilor de cheltuieli si venituri ale perioadei.
Alin. (3): Daca efectul modificarii politicii contabile este imposibil de stabilit pentru perioadele trecute, modificarea politicilor contabile se efectueaza pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar curent si exercitiile financiare urmatoare celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile.
Conform pct. 287 din reglementarile mai sus mentionate, metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:
- motivul modificarii metodei, si
- efectele sale asupra rezultatului.
In baza celor mai sus redate consider ca schimbarea metodei de evaluare a stocurilor se poate face la inceputul exercitiului financiar daca noua metoda conduce la obtinerea unor informatii credibile si mai relevante. Societatea va prezenta in notele explicative la situatiile financiare anuale motivul modificarii metodei precum si efectele asupra rezultatului.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com