email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbarea metodei de evaluare a stocurilor: cand putem face trecerea de la metoda CMP la FIFO

Schimbarea metodei de evaluare a stocurilor: cand putem face trecerea de la metoda CMP la FIFO
evaluare stocurimetoda cmpfifodescarcare gestiune stocuri

Metoda de descarcare a stocurilor reprezinta o politica contabila, conform OMFP 1802/2014, sectiunea 2.5.1, pct. 60, alin. (2). Potrivit aceleiasi sectiuni, pct. 61, alin. (1), aceste politici contabile trebuie aprobate de administratorul societatii sau, dupa caz, de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective, in lipsa unui administrator.

Schimbarea metodei de evaluare stocuri: cand se poate realiza?

Se poate schimba metoda de descarcare a stocurilor in timpul anului, din CMP in FIFO? Rapunsul il veti afla in randurile de mai jos.

Conform pct. 62, alin. (1) din sectiunea 2.5.1 a reglementarilor aprobate prin OMFP 1802/2014, modificarile de politici contabile pot avea loc in doua cazuri:
1. La initiativa societatii, urmand sa se justifice modificarea in notele explicative la situatiile financiare anuale
2. Ca urmare a unei decizii a unei autoritati competente, si care se impune entitatii, fiind, de altfel, si o modificare de reglementare, caz in care nu este necesara justificarea in notele explicative la situatiile financiare anuale, ci doar mentionata modificarea facuta.

Asadar, conform alin. (2) al punctului mai sus mentionat, modificarea de politica contabila la initiativa societatii poate fi determinata de:
- o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economico?financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea;
- obtinerea unor informatii credibile si mai relevante.

Exemple de situatii care justifica modificarea de politici contabile pot fi:


- admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare pe termen scurt ale entitatii sau retragerea lor de la tranzactionare;
- schimbarea actionariatului, datorata intrarii intr?un grup, daca noile metode asigura furnizarea unor informatii mai fidele;
- fuziuni si divizari efectuate la valori contabile, caz in care se impune armonizarea politicilor contabile ale societatii absorbite cu cele ale societatii absorbante etc.

Conform alin. (3) al pct. 62, schimbarea conducatorilor entitatii nu justifica modificarea politicilor contabile.

Conform sectiunii 2.5.1, pct. 63 din OMFP 1802/2014, efectele modificarii politicilor contabile se inregistreaza astfel:

Alin. (1): Efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiilor financiare precedente se inregistreaza pe seama rezultatului reportat (contul 1173 "Rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile"), daca efectele modificarii pot fi cuantificate.

Alin. (2): Efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiului financiar curent se contabilizeaza pe seama conturilor de cheltuieli si venituri ale perioadei.

Alin. (3): Daca efectul modificarii politicii contabile este imposibil de stabilit pentru perioadele trecute, modificarea politicilor contabile se efectueaza pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar curent si exercitiile financiare urmatoare celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile.

Conform pct. 287 din reglementarile mai sus mentionate, metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:

- motivul modificarii metodei, si
- efectele sale asupra rezultatului.

In baza celor mai sus redate consider ca schimbarea metodei de evaluare a stocurilor se poate face la inceputul exercitiului financiar daca noua metoda conduce la obtinerea unor informatii credibile si mai relevante. Societatea va prezenta in notele explicative la situatiile financiare anuale motivul modificarii metodei precum si efectele asupra rezultatului.

 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluare stocurimetoda cmpfifodescarcare gestiune stocuri


Data aparitiei: 22 August 2023
Ultima actualizare: 23 August 2023

Votati articolul "Schimbarea metodei de evaluare a stocurilor: cand putem face trecerea de la metoda CMP la FIFO":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X