Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Metode de evidenta a stocurilor pentru magazin fizic si online

Data aparitiei: 06 Septembrie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Metode de evidenta a stocurilor pentru magazin fizic si online
legea contabilitatiistocimpozit pe profit

Prezentam in continuare mai multe informatii despre metodele de evidenta a stocurilor utile atat pentru magazinele fizice, cat si pentru cele online. 

Analizam cazul unei SRL platitoare de impozit pe profit care are ca obiect de activitate vanzarea cu amanuntul produse atat in magazinul propriu, cat si online. Tine evidenta produselor cantitativ-valoric.

Programul de contabilitate ii permite acest lucru. Produsele sunt introduse la pretul de achizitie. Se adauga adaosul comercial si se stabileste pretul de vanzare cu amanuntul.

In momentul in care acest pret se modifica, se intocmeste proces verbal de modificare de pret? Este gresit ca nu se tine evidenta global-valoric?
 

Metode de evidenta a stocurilor: raspunsul specialistului

Metoda cantitativ-valorica este o metoda foarte exacta si presupune utilizarea metodei de identificare specifice a produselor ce intra sau ies din gestiune.

 

Metoda global valorica presupune descarcarea gestiunii in baza unui coeficient procentual si nu ofera o informatie asupra stocurilor decat valoric. Deci prima metoda, cantitativ valorica, ofera o imagine riguroasa asupra situatiei stocurilor la un moment dat.
 
Alegerea unei metode sau a altei metode tine de politicile contabile adoptate la nivel de companie si sunt la fel de legale.
 
Puteti intocmi NIR la pret de vanzare cu amanuntul si descarca gestiunea prin identificare specifica (produs cu produs).


OMFP 1802/2014 contine prevederi specifice referitoare la aplicabilitatea metodelor de gestionare ale stocurilor. Sunt relevante astfel urmatoarele articole:
 
Costul stocurilor

286. (8) In comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda.
 
287. (1) Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii: motivul modificarii metodei si efectele sale asupra rezultatului.
 
(2) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de "utilizare similara" este proprie fiecarei entitati.
 
(3) Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata.
 
(4) O diferenta in localizarea geografica nu este suficienta pentru a justifica alegerea de metode diferite.
 
Metoda global-valorica, denumita si metoda pretului cu amanuntul, nu poate fi folosita pentru orice fel de stocuri, ci doar pentru marfuri si ambalaje. Ea este utilizata pentru produse care sunt asemanatoare, cu o marja de adaos similara, si care pot fi astfel agregate si contabilizate doar valoric.
 
Metoda pretului cu amanuntul este foarte intalnita in magazinele de vanzare cu amanuntul, NIR-urile facandu-se cu mentionarea in cadrul lor a pretului de vanzare.

Dar, de fiecare data cand pretul de vanzare se schimba, trebuie intocmit un proces verbal de schimbare de preturi, fiind necesara si o inventariere a stocului fizic pentru care se modifica pretul.
 
Intr-o astfel de gestiune la pret de vanzare deoarece stocurile se tin doar valoric, neexistand o evidenta cantitativa pe fiecare produs, ceea ce poate fi un dezavantaj, nefiind foarte practica o asemenea metoda.

Metoda cantitativ-valorica presupune o evidenta mult mai amanuntita. Pentru fiecare produs exista fise de magazie unde sunt trecute cantitatile, precum si pretul de intrare si valoare pentru iesire.
 
De obicei, gestiunea este integrata in contabilitate, astfel incat in orice moment exista o evidenta scriptica pe fiecare tip de produs.
Modul de stabilire a valorii produselor depinde de modul de descarcare a stocurilor. Acesta poate fi FIFO, LIFO, CMP sau Inventar intermitent.
 
Cea mai recomandata metoda este FIFO (first in first out), care iti permite sa descarci stocurile in ordinea istorica, astfel incat produsele cu costul vechi sa fie primele scoase din evidenta.
 
In cadrul metodei cantitativ-valorica, NIR-urile se fac mentionand doar pretul de achizitie. Astfel, in cazul in care pretul de vanzare sufera modificari sau este negociat, nu va mai fi necesara intocmirea proceselor verbale de schimbare de pret.
 
Gestiunea cantitativ-valorica poate fi folosita pentru orice fel de tip de stocuri (materii prime, consumabile, obiecte de inventar, marfuri, produse finite etc.).
 
In timp ce metoda global-valorica poate fi folosita doar in comertul cu amanuntul, cea cantitativ-valorica poate fi utilizata pentru orice tip de comert, inclusiv cel cu amanuntul.
 
Legislatia care defineste acum gestiunea este formata de: Legea 82/1991 (a contabilitatii), OMFP 1802/2014 (reglementari contabile) impreuna cu normele din 2634/2015, Legea 22/1969 (a raspunderii gestionarilor).

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X