Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Puncte de lucru diferite pentru comertul cu amanuntul. TOT ce trebuie sa stii despre metoda de evaluare a stocurilor

Data aparitiei: 09 Septembrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Puncte de lucru diferite pentru comertul cu amanuntul. TOT ce trebuie sa stii despre metoda de evaluare a stocurilor
gestiunestocuricomert cu amanuntulpunct de lucru

Subiectul de astazi il reprezinta o societate comerciala care are puncte de lucru diferite pentru comertul cu amanuntul, ceea ce ridica si cateva semne de intrebare privind metoda de evaluare a stocurilor. 

In prezent, firma are deschis un punct de lucru nr. 1 - comertul cu amanuntul, unde gestiunea se tine global valoric si doreste sa deschida un nou punct de lucru luna viitoare - nr. 2 - tot comert cu amanuntul, unde gestiunea se va tine cantitativ-valoric, cu ajutorul unui soft. In viitor, probabil incepand cu anul urmator si gestiunea nr. 1 se doreste a fi organizata cantitativ-valoric.

Este corect ca in acest an modul de tinere a stocurilor sa fie pentru nr. 1 global valoric, iar pentru nr. 2 cantitativ valoric sau metodele trebuie sa fie unitare? Iata ce spune legislatia si cum o interpreteaza specialistul nostru in domeniu. 

Citeste si: Vanzarea marfii prin eMAG Marketplace. Evidenta gestiunii si inregistrarile contabile
 

Puncte de lucru diferite pentru comertul cu amanuntul: raspunsul specialistului

Tinerea stocurilor implica evaluarea acestora, iar metoda de evaluare a stocurilor folosita de societate face parte din politicile contabile adoptate la nivelul societatii, dupa cum se prevede la pct. 60 alin. 2 si pct. 61 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.

Politicile contabile elaborate cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, implicit metoda de evaluare a stocurilor pot fi modificate din initiativa societatii, sub conditia justificarii modificarii prin notele explicative la situatia financiara anuala, in conformitate cu prevederile pct. 62 alin. 1 lit. a si pct. 64 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.

Din cele prezentate reiese ca societatea a ales ca metoda de evaluare pentru gestiunea stocurilor de marfuri metoda global-valorica, unde evidenta gestiunii se tine la pret de vanzare cu amanuntul) si doreste schimbarea acesteia cu metoda cantitativ-valorica, unde evidenta gestiunii se tine la cost de achizitie sau cost standard, calculat printr-una din metodele prevazute la pct. 96 din reglementarile contabile (CMP, FIFO, LIFO).

In acest caz, societatea trebuie sa tina cont de prevederile pct. 287 alin. 1-4 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 potrivit carora metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:


- motivul modificarii metodei, si
- efectele sale asupra rezultatului.

O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de "utilizare similara" este proprie fiecarei entitati. Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata. O diferenta in localizarea geografica nu este suficienta pentru a justifica alegerea de metode diferite.

Cu alte cuvinte, societatea nu va putea tine in anul curent (2021) evidenta gestiunii nr. 2 cantitativ-valoric, ci tot la pret de vanzare cu amanuntul ca in cazul gestiunii nr. 1 deoarece stocurile din acele gestiuni au natura si utilizare similara, chiar identica (marfuri in magazine de desfacere cu amanuntul), iar simpla localizare diferita a gestiunilor nu este suficienta pentru a justifica aplicarea unor metode diferite. A proceda cum doreste societatea (tinerea cantitativ-valorica a evidentei gestiunii nr. 2, diferita de metoda de tinere a gestiunii nr. 1) ar insemna incalcarea prevederilor explicite de la pct. 287 alin. 1-4 din reglementarile contabile, anterior prezentate.

Societatea va putea modifica metoda de tinere a gestiunii marfurilor incepand cu anul urmator (2022), prin aprobarea modificarii politicii contabile de evaluare a stocurilor de catre administrator, modificarea manualului de politici contabile si cu justificarea modificarii in notele explicative la situatiile financiare anuale.

Daca sunt indeplinite aceste cerinte, societatea va putea aplica metoda cantitativ-valorica, dar pentru ambele gestiuni nr. 1 si nr. 2 in acelasi timp si numai de la inceputului exercitiului calendaristic urmator modificarilor (din 2022).

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X