Subiectul acestui studiu de caz este o societate care are ca activitate principala comertul cu ridicata (alimente si bauturi) si este platitoare de TVA.
Firma face receptia marfii la pret de vanzare cu amanuntul, stocul este evidentiat in contabilitate la pret de achizitie si utilizeaza metoda de descarcare a gestiunii - FIFO.
Societatea primeste de la furnizori facturi cu valoarea 0 pentru un numar de produse, de ex. cumpara 100 sticle apa la valoarea totala de 1.000 lei si ulterior primeste o factura cu 10 sticle de apa cu valoarea 0 lei. Receptia celor 100 sticle de apa se face conform facturii, insa factura emisa ulterior cu 10 sticle, nu se mai introduce separat, ci se modifica receptia facuta initial de 100 sticle si se adauga cele 10 sticle primite ulterior. Astfel, rezulta un NIR cu 110 sticle la valoarea toatala de 1.000 lei si prin urmare s-a modificat pretul de achizitie unitar. Se doreste aceasta metoda pentru ca pretul de vanzare sa nu fie sub pretul de achizitie.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Specialistul nostru ne explica mai jos daca se procedeaza corect in acest caz si care sunt implicatiile din punct de vedere contabil si fiscal.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!
Facturi cu valoarea zero: raspunsul specialistului
Factura cu valoarea zero nu reprezinta o reducere comerciala de natura celor de la pct. 76 alin. (2) din Reglementarile contabile pentru a corecta costul de achizitie.
Citeste si:
Cartea verde a contabilitatii SAF-T pentru Contribuabili Mici Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Potrivit prevederilor pct. 76 alin. (2) reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune. Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti.
In situatia mentionat de dvs, apreciez ca sunt incidente prevederile de la pct. 76 alin. (1 indice 1) din Reglementarile contabile, dispozitii care prevad ca daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») in cazul stocurilor, respectiv a veniturilor in avans (contul 475 «Subventii pentru investitii»), in cazul imobilizarilor corporale si necorporale.
Prin urmare, in situatia unei reducerii de 100% ( gratuit) , apreciez ca trebuie sa inregistrati marfa respectiva prin articolul contabil:
371=7588 „Alte venituri din exploatare”, fara sa corectati costul stocului existent.
La alin. (7) se stabileste ca reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a)rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b)remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c)risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
Daca doriti sa aplicati procedura de corectie costuri de achizitie stocuri, ar trebui sa aveti in vedere prevederile de la pct. 76 alin. (2) si sa solicitati furnizorului sa va acorde o reducere comerciala pentru cantitatea aprovizionata.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!