Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Repartizare dividende din profit net. Care e procedura corecta?

Data actualizarii: 20 Noiembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
dividendeprofit netinregistrari contabileasociatisituatii financiare anuale

In cazul urmator, avem ca exemplu situatia in care, in luna mai 2015, o societate cu asociat unic decide repartizarea profitului net aferent anului 2014 la dividende. In luna septembrie se revine asupra deciziei de repartizare a profitului si se doreste a se lasa profitul nerepartizat. Care este procedura legala pentru aceasta situatie?

Avand in vedere faptul ca s-a efectuat in cursul anului, caz in care repartizarea nu s-a raportat prin situatiile financiare anuale, consider ca in luna septembrie 2015 se poate reveni asupra repartizarii efectuate in luna mai 2015 printr-o decizie de anulare a repartizarii initiale.  Decizia de repartizare a profitului, dar si decizia de anulare a repartizarii luate de catre   asociatul unic reprezinta document justificativ de efectuare a inregistrarilor contabile 117 "Rezultatul reportat" = 457 "Dividende de plata"  si in 457 "Dividende de plata"  =  117 "Rezultatul reportat".

Pentru  repartizarea si anularea repartizarii profitului net  nu exista o procedura distincta deoarece legea nr. 31/1990 Legea societatilor comerciale nu interzice corectarea repartizarii initiale a profitului. Practic, sumele inscrise in ct. 117 "Rezultatul reportat" pot fi utilizate oricand de catre asociatul unic.

Desi nu ati precizat, consider ca asociatul unic nu a preluat dividendele distribuite initial, caz in care nu s-a declarat si virat bugetului de stat impozitul datorat, retinut la sursa:  
         457                          =                446                     
"Dividende de plata"                         "Alte impozite si taxe"
 

         446                           =                5121
 "Alte impozite si taxe"                      "Conturi la banci in lei"

Totusi, in situatia in care dividendele au fost ridicate la valoarea neta, asociatul unic trebuie sa restituie valoarea acestora, iar societatea sa raporteze, cu semnul minus, impozitul datorat, caz in care societatea va figura in fisa de evidenta pe platitor cu impozit pe venituri din dividende achitat  in plus.  Suma astfel virata va stinge obligatia de plata viitoare deoarece nu este recomandabil sa solicitati restituirea acesteia.  

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X