Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Repartizare dividende din profit net contabil. Cum se procedeaza?

Data aparitiei: 27 Februarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Repartizare dividende din profit net contabil. Cum se procedeaza?
dividendecontul 121profit netlegea contabilitatii

Vom dezbate astazi un caz in care au fost distribuite dividende din anul 2017 pentru profitul din contul 121, la 31.12.2016. Nu au fost amortizate integral cheltuielile de constituire si nici nu au fost contituite rezerve pentru diferenta ramasa de amortizat. Vom afla in continuare care este procedura de urmat in aceasta situatie.

 

Iata care este raspunsul specialistului!

Prin hotarare AGA, asociatii unei societati distribuie pe dividende integral profitul net contabil inregistrat la 31.12.2016. Bilantul si contul de profit si pierdere, precum si repartizarea profitului contabil este aprobat de catre asociatii/actionarii societatii, fiind transmis si la organul fiscal competent.
 
Ca si particularitate, trebuie subliniat ca nu s-a procedat la constituirea de rezerve legale si nici nu s-au amortizat integral cheltuielile de constituire ale societatii.
 


In acest caz, se impune sa fac urmatoarele precizari:

 
Conform pct.185 din OMFP 1802/2014, cheltuielile de constituire trebuie amortizate in cadrul unei perioade de maximum 5 ani. In situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.
 
Conform art. 183 alin. (1) Legea 31/1990 privind societatile comerciale, rezerva legala se constituie prin preluarea din profitul societatii, in fiecare an, a cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
 
Dividendele nu se pot distribui decat din profituri determinate potrivit legii, conform art. 67 alin. (3) Legea 31/1990.
 
Conform art. 19 Legea contabilitatii 82/1991, in contabilitate, profitul este rezultatul  definitiv, obtinut prin inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli, la sfarsitul exercitiului financiar, cu valoare pozitiva (peste valoarea zero).
 
Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, prin inregistrara sumelor reprezentand dividendele cuvenite actionarilor/asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii, conform pct. 422 alin. (1) si (2) din OMFP 1802/2014.
 
Asadar, societatea nu putea distribui dividende decat dupa constituirea rezervelor legale si dupa amortizarea cheltuielilor de constituire, in conditiile aratate mai sus.
 
Cu privire la neindeplinirea acestor conditii, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta, conform art.2721 pct.(2) Legea 31/1990.
 
Conform art. 73 alin. (1) lit. b) Legea 31/1990, administratorii sunt solidari raspunzatori fata de societate pentru existenta reala a dividendelor platite.
 
Conform art. 67 alin. (4) Legea 31/1990, dividendele platite contrar dispoziliilor art. 67 alin. (2) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca. Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor legii se prescrie in termen de 3 ani de la distribuirea lor.
 
Asadar, se impune corectarea profitului net contabil inregistrat la 31.12.2016 prin inregistrarea notelor contabile de corectie prin contul 1174 si determinarea valorii ce poate fi distribuita pe dividende aferente exercitiului financiar 2016.
 
Cu privire la faptul ca societatea nu a constituit rezerva legala in 2016, societatea nu va putea corecta aceasta situatie decat la sfarsitul anului 2017 (presupunand ca nu a inchis la aceasta data exercitiul financiar 2017), avand in vedere prevederile pct. 68 alin. (1) din OMFP 1802/2014 : < corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii> .
 
Astfel, la sfarsitul anului 2017, societatea va putea inregistra amortizarea cheltuielilor de constituire prin articolul contabil 1174=2801 si va constitui rezerva legala aferenta anului 2016 prin articolul contabil 1174=1061, respectiv o va calcula raportat la profitul contabil si nivelul capitalul social inregistrat la 31.12.2016.
 
Va recalcula astfel profitul net contabil obtinut la 31.12.2016, urmand ca asociatii sa restituie catre societate sumele incasate in mod necuvenit ca si dividende, urmand a se recalcula si impozitul pe dividende declarat in anul 2017 pentru a se proceda la rectificarea declaratiei 100.
 
In notele explicative intocmite cu ocazia inchiderii exercitiului financiar 2017 se va aborda corectarea erorilor si modul in care s-a procedat.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X