Subiectul acestui studiu de caz este o societate care tine contabilitatea in lei, dar doreste sa faca plata dividendelor in valuta.
Afla in continuare ce spun reglementarile contabile in vigoare si cum le interpreteaza specialistul nostru in domeniu.
Citeste si: Dividende primite de la o persoana juridica romana. Modificari aparute de la 1 ianuarie 2021
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Plata dividendelor in valuta: raspunsul specialistului
Pentru formularea raspunsului avem in vedere reglementarile contabile in vigoare, aprobate de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare si cele ale Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare.
Potrivit dispozitiilor acestor acte normative, capitalul social se subscrie si se varsa in lei, iar dividendul, stabilit ca procent din capitalul social se calculeaza tot in lei. Rezultatul financiar, repartizarea profitului contabil, situatiile financiare inclusiv bilantul si notele aferente, toate se raporteaza la moneda nationala.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
S-a retinut faptul ca societatea desfasoara activitate conform codului CAEN 8610, respectiv activitati de asistenta spitaliceasca acordata pacientilor internati.
In cazul in care unii dintre asociati, persoane fizice romane sau nerezidente, doresc ca plata sumelor de aceasta natura sa se efectueze in valuta, operatiunea este posibila, doar ca trebuie ca in hotararea adunarii generale de distribuire a dividendelor sa se specifice ca suma repartizata in lei, sa fie platita in valuta, conversia efectuandu-se in functie de cursul valutar al BNR valabil la data efectuarii platii.
Obtinerea valutei necesare achitarii dividendelor in valuta catre asociati se poate realiza si prin licitatie valutara, banca la care societatea are deschise conturile curente putand efectua operatiunea de cumparare de valuta prin vanzarea leilor care reprezinta valoarea dividendelor datorate asociatilor.
Diferentele de curs rezultate nu se inregistreaza in evidenta contabila a societatii, ele fiind suportate de asociatii care primesc dividendele in valuta. In aceasta situatie, asociatii isi vor vedea erodata valoarea dividendelor in lei ca urmare a schimbului valutar efectuat la data stabilita de hotararea adunarii generale.
Datorita faptului ca obligatia de plata a societatii catre asociati se determina in lei, potrivit reglementarilor contabile in vigoare, modificarea cursului valutar nu trebuie sa afecteze patrimoniul societatii sensul micsorarii acestuia ca urmare a aplicarii cursului de schimb valutar. Acest risc valutar si cheltuielile (comisioanele) aferente, trebuie sa revina asociatilor care au hotarat astfel.
In caz contrar, aceasta urmeaza sa inregistreze o cheltuiala nedeductibila si chiar nelegala din perspectiva Legii societatilor nr. 31/1990.
In evidenta contabila nu se inregistreaza evaluarea datoriei catre asociatii respectivi in functie de cursul de schimb al pietei valutare si nu se inregistreaza diferente de curs deoarece aceasta este inregistrata in lei.
In evidenta contabila repartizarea dividendelor in moneda nationala si plata acestora in valuta, se efectueaza astfel:
- repartizare dividende la data aprobarii de catre adunarea generala
1171 = 457 10.000 lei
”Rezultatul reportat ”Dividende de plata”
reprezentand profitul
repartizat sau pierderea
neacoperita”
- inregistrarea impozitului pe dividende
457 = 446 500 lei
”Dividende de plata” ”Alte impozite, taxe si
varsaminte asimilate”
Dividendele de plata sunt in suma de 9.500 lei.
Pentru data platii efective a sumelor de natura dividendelor cursul de schimb (pentru euro, de ex.) comunicat de BNR este 4,82 lei/euro. Suma dividendelor de plata este
1.971 euro.
- efectuarea platii dividendelor in euro
457 = 5124 1.971 euro
”Dividende de plata” ”Conturi la banci in valuta”
446 = 5121 500 lei
”Alte impozite, taxe ”Conturi la banci in lei”
si varsaminte asimilate”
Daca plata se efectueaza in urma licitatiei valutare nu rezulta diferente de curs deoarece aceasta operatiune se inregistreaza in contabilitate la cursul utilizat de banca comerciala respectiva.
Si in acest caz trebuie avute in vedere reglementarile Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, si anume, ca trebuie sa se respecte incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana, cu mentiunea ca sunt interzise platile fragmentate in numerar.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.