email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege promulgata: Donatorii de sange vor beneficia de reduceri la plata impozitelor pentru cladiri si terenuri

Lege promulgata: Donatorii de sange vor beneficia de reduceri la plata impozitelor pentru cladiri si terenuri
impozit pe cladiriimpozit pe terendonare de sangereducere impozit

Update 3 aprilie 2024: Klaus Iohannis a promulgat o noua lege care aduce un beneficiu semnificativ pentru donatorii de sange: reducerea impozitelor pe cladiri si terenuri. Reducerea se va putea cumula cu bonificatia de 10% de care beneficiaza cei ce platesc anticipat impozitul pentru intregul an.

Lege promulgata: Reduceri la plata impozitelor pentru cladiri si terenuri

Potrivit legii promulgate de presedintele Klaus Iohannis, consiliile locale pot sa acorde o reducere procentuala a impozitului pe cladiri si terenuri pentru persoanele fizice care au in proprietate o cladire situata in Romania si care fac dovada a cel putin trei donari de sange in cursul unui an calendaristic.

Tax Memo va ofera o sinteza unica a tuturor taxelor si impozitelor care se aplica in Romania in 2024! Folositi Memoratorul si aflati oricand, pe loc, informatii esentiale despre cele mai importante obligatii fiscale!

Potrivit expunerii de motive, "conditia este ca donarea sa fie facuta intr-un spatiu si loc adecvat si autorizat pentru aceasta activitate, asa cum le reglementeaza art. 16 din Legea 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice, republicata, potrivit expunerii de motive. Astfel, "donarea de sange se realizeaza atat in cadrul centrelor de transfuzie sanguina judetene si al municipiului Bucuresti, cat si in cadrul unitatilor mobile apartinand centrelor de recoltare de sange, dotate corespunzator, care se deplaseaza in vederea recoltarii de sange de la potentialii donatori".

Reducerea se va putea cumula cu bonificatia de 10% de care beneficiaza cei ce platesc anticipat impozitul pentru intregul an

"Fiecare autoritate deliberativa locala sa fie libera de sa decida acordarea acestei reduceri pentru promovarea donarii de sange. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificatia de 10% stabilita prin hotararea consiliului local, acordata pentru plata cu anticipatie a impozitului pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, si este distincta de aceasta. Reducerea se aplica diferentei rezultate in urma scaderii bonificatiei din impozitul datorat."

Atentie! Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplica incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care persoana depune documentele justificative.

"Procentul reducerii, precum si documentele justificative necesare dovedirii efectuarii numarului minim de donari de sange, se stipuleaza in cuprinsul hotararii de consiliu local care instituie reducerea impozitului acordata in baza prezentei legi.

Pentru determinarea sumei finale datorate, in situatia aplicarii reducerii instituite prin prezenta lege, se aplica rotunjirea, definita ca operatiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin reducere cand fractiunile in bani sunt mai mici de 50 de bani si prin majorare cand fractiunile in bani sunt de 50 de bani sau mai mari."

Impozit mai mic pe proprietati - exemplu de calcul

67 lei (impozit datorat) x 10% = 6.7 lei. Dupa aplicarea rotunjirii prin diminuare rezulta suma de 6 lei. Prin urmare, 67 lei - 6 lei = 61 lei impozit datorat. In situatia in care consiliile locale decid acordarea unei reduceri de 10%, spre exemplu, pentru donatorii de sange eligibili conform proiectului legislativ, calculul va fi dupa cum urmeaza:


67 lei (impozit datorat) - 10% (bonificatie pentru plata anticipata) = 61 lei - 10% (reducere donare de sange) = 55 lei suma finala datorata.

Atentie! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie publicat in Monitorul Oficial.

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe cladiriimpozit pe terendonare de sangereducere impozit


Data aparitiei: 08 Octombrie 2023
Ultima actualizare: 03 Aprilie 2024

Votati articolul "Lege promulgata: Donatorii de sange vor beneficia de reduceri la plata impozitelor pentru cladiri si terenuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X