Asa cum stiti deja, incepand cu anul viitor se vor introduce limite mai stricte pentru platile in numerar, in scopul reducerii evaziunii fiscale si controlului asupra fluxurilor de numerar. Va reamintim ca in acest moment avem o forma finala a proiectului, aprobata in Parlament si trimisa spre promulgare la Presedintele Romaniei. Trebuie sa stiti, insa, ca aceasta lege a fost contestata la CCR de catre opozitie si va putea merge spre promulgare abia dupa decizia de respingere a CCR asupra contestatiei (probabil in data de 18 octombrie) sau, daca solutia este de admitere, dupa ce se vor face corectiile necesare in Parlament. Noua lege aduce importante modificari de substanta Codului Fiscal, unele cu termen de intrare in vigoare foarte apropiat.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In cele ce urmeaza va prezentam principalele modificari fiscale privind platile in numerar si va propunem spre consultare urmatorul studiu de caz: o societate cu mai multe puncte de lucru detine in fiecare punct de lucru cate 2 case de marcat (imprimante fiscale). Soldul de casa de 50.000 lei la sfarsitul zilei este pentru fiecare casa de marcat? Casieria unitatii reprezinta total case de marcat sau soldul fiecarei case de marcat luat separat? Care este plafonul de casa la sfarsitul zilei pentru un punct de lucru cu 4 case de marcat (conform obiectului de activitate, CAEN 2219)?
Modificari fiscale 2024 - limite mai stricte pentru platile in numerar
Iata principalele modificari fiscale:
Limite pentru platile cash intre persoane fizice si comercianti:
Din 2024, persoanele fizice nu vor putea plati mai mult de 5.000 de lei in numerar comerciantilor.
Din 2025, acest plafon va fi redus la 2.500 de lei.
Aceste limite se aplica la tranzactiile care includ plati pentru bunuri, servicii, dividende, cesiuni de creante si alte tipuri de tranzactii financiare.
Limita pentru numerar in casieria firmelor:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Firmele nu vor putea avea in casierie la sfarsitul zilei mai mult de 50.000 de lei in numerar.
Nerespectarea acestei reguli atrage o amenda de 25% din suma depasita, dar nu mai putin de 500 de lei.
Masurile au ca scop principal reducerea evaziunii fiscale si monitorizarea platilor in numerar pentru a asigura colectarea corecta a taxelor si impozitelor.
Guvernul a subliniat ca aceste masuri nu au ca scop eliminarea platilor in numerar, ci doar limitarea lor pentru a combate evaziunea fiscala.
Aceste schimbari vor promova utilizarea cardurilor si a altor metode electronice de plata pentru sumele mai mari.
In prezent nu sunt aplicabile aceste masuri, nu se aplica plafon de casierie ci doar sunt limitate platile zilnice catre furnizori si persoane fizice.
Potrivit art. 4 din Legea 70/2015 operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
In cazul platilor catre persoane fizice limita legala pentru platile in numerar se refera la plafonul maxim de 10.000 lei pe o persoana, fara posibilitatea fragmentarii tranzactiei, fara a fi prevazut si un plafon zilnic total de plati in numerar.
In cazul platilor catre persoane juridice plafonul maxim este de 5.000 lei/persoana si 10.000 lei maxim pe zi catre toate persoanele juridice.
In cazul tranzactiei mentionate, o plata de 5.000 lei catre o persoana juridica si 10.000 lei catre o persoana fizica, nu se depaseste plafonul zilnic avand in vedere ca pentru plati catre persoane fizice nu este un plafon stabilit de lege.
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com