email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

RO e-Factura: firmele sunt obligate sa arhiveze facturile electronice?

RO e-Factura: firmele sunt obligate sa arhiveze facturile electronice?
e-Facturafacturare electronicaRO e-factura 2024

Conform Deciziei Consiliului UE 1.553/2023 aprobata la data de 25.07.2023 si publicata in Jurnalul Oficial al UE, Romania va trece, de la 1 ianuarie 2024, la o obligativitate generalizata de folosire a sistemului e-Factura in relatia B2B.

Prin Decizia Consiliului UE nr. 1.553/2023 aprobata la data de 25.07.2023 s-a stabilit:

- Romania este autorizata sa accepte numai facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei sub forma de documente sau mesaje in format electronic
- Romania este autorizata sa prevada ca utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei nu face obiectul acceptarii de catre destinatarul stabilit pe teritoriul Romaniei.

Prin urmare, firmele vor putea emite intre ele doar facturi electronice, fara a mai fi necesar acordul destinatarului, acestea urmand sa fie transmise autoritatilor prin e-Factura.

Atentie! Prevederea este valabila intre ianuarie 2024 si decembrie 2026, iar masura NU se va aplica persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul Romaniei.

Aveti obligatii noi in relatia cu ANAF! Va oferim informatii complete despre sistemele e-Factura si e-Transport!

RO e-Factura in 2023: arhivare facturi primite in SPV

In continuare veti afla daca este obligatorie descarcarea facturilor primite in spatiul virtual de la furnizorii de marfuri a unei societati, acestea fiind primite si fizic. Mentionam ca societatea nu a optat pentru inscrierea in sistemul e-Factura.

Asadar, potrivit art 4 alin 6 din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura:

"Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor".

Conform pct. 69 din Normele metodologice date in aplicarea art 299 Cod fiscal "Conditii de exercitare a dreptului de deducere a TVA":

"(1) Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.

(2) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal. In cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, in cazul achizitiilor prevazute la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 297 alin. (2) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare".

Asadar, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus (conditionarea exercitarii dreptului de deducere al TVA de existenta exemplarului original al facturii si faptul ca in cazul sistemului e-Factura exemplarul original este considerat fisierul xml transmis electronic), pentru aceste fisiere XML exista obligativitatea arhivarii.

Citeste si: e-Factura 2024: 5 pasi pentru inrolarea in SPV si modalitatea de transmitere a facturilor >>

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-Facturafacturare electronicaRO e-factura 2024


Data aparitiei: 13 Octombrie 2023

Votati articolul "RO e-Factura: firmele sunt obligate sa arhiveze facturile electronice?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X