Conform Deciziei Consiliului UE 1.553/2023 aprobata la data de 25.07.2023 si publicata in Jurnalul Oficial al UE, Romania va trece, de la 1 ianuarie 2024, la o obligativitate generalizata de folosire a sistemului e-Factura in relatia B2B.
Prin Decizia Consiliului UE nr. 1.553/2023 aprobata la data de 25.07.2023 s-a stabilit:
- Romania este autorizata sa accepte numai facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei sub forma de documente sau mesaje in format electronic
- Romania este autorizata sa prevada ca utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei nu face obiectul acceptarii de catre destinatarul stabilit pe teritoriul Romaniei.
Prin urmare, firmele vor putea emite intre ele doar facturi electronice, fara a mai fi necesar acordul destinatarului, acestea urmand sa fie transmise autoritatilor prin e-Factura.
Atentie! Prevederea este valabila intre ianuarie 2024 si decembrie 2026, iar masura NU se va aplica persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul Romaniei.
RO e-Factura in 2023: arhivare facturi primite in SPV
In continuare veti afla daca este obligatorie descarcarea facturilor primite in spatiul virtual de la furnizorii de marfuri a unei societati, acestea fiind primite si fizic. Mentionam ca societatea nu a optat pentru inscrierea in sistemul e-Factura.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Asadar, potrivit art 4 alin 6 din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura:
"Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor".
Conform pct. 69 din Normele metodologice date in aplicarea art 299 Cod fiscal "Conditii de exercitare a dreptului de deducere a TVA":
"(1) Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.
(2) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal. In cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, in cazul achizitiilor prevazute la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 297 alin. (2) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare".
Asadar, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus (conditionarea exercitarii dreptului de deducere al TVA de existenta exemplarului original al facturii si faptul ca in cazul sistemului e-Factura exemplarul original este considerat fisierul xml transmis electronic), pentru aceste fisiere XML exista obligativitatea arhivarii.
Citeste si: e-Factura 2024: 5 pasi pentru inrolarea in SPV si modalitatea de transmitere a facturilor >>
Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com