Prin OUG 85/2022 au fost aduse modificari importante atat in sfera fiscala, cat si in cea vamala. Mai exact, este vizat domeniul accizelor prin introducerea in legislatia nationala a unui prag maximal al concentratiei alcoolice, dar si prin majorarea majorarea pedepsei aplicate pentru infractiunea de contrabanda.
Asadar, se introduce in legislatia nationala a unei prevederi referitoare la pragul maximal al concentratiei alcoolice de 8,5 % vol., pentru care se pot aplica accize reduse la orice tip de alte bauturi fermentate, necarbonatate sau spumoase.
De asemenea, este majorata pedepsa aplicata pentru infractiunea de contrabanda cu produse accizabile supuse marcarii cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Prin aceasta masura se are in vedere alinierea limitelor de pedeapsa cu cele de la infractiunea de contrabanda prevazuta de art. 270 alin. (2) lit. a) din Codul Vamal.
Ce prevede OUG 85/2022 privind domeniul accizelor:
Articolul III
Articolul 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 350 din 19 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La alineatul (2), literele a) si b) vor avea urmatorul cuprins:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
a) introducerea in/sau scoaterea din tara, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca sunt depasite limitele cantitative prevazute la art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul produselor accizabile supuse marcarii, sau daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei, in cazul produselor accizabile nesupuse marcarii, si mai mare de 40.000 de lei in cazul celorlalte bunuri sau marfuri;
b) introducerea in/sau scoaterea din tara, de doua sau mai multe ori in decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca prin fiecare introducere sau scoatere din tara nu sunt depasite limitele cantitative sau valorice prevazute la lit. a), insa cumulat, sunt depasite aceste limite;
2. Alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
(3) Sunt asimilate infractiunii de contrabanda si se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia, daca sunt depasite limitele cantitative sau valorice prevazute la alin. (2) lit. a).
Articolul IV
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 331, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(6) Prevederile alin. (2) lit. c)-f) si i)-l) se aplica pana la data de 31 decembrie 2026 inclusiv.
2. La articolul 351, dupa alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu urmatorul cuprins:
(1^2) Se incadreaza la pozitiile 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 sau 3.2.1 din anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul titlu bauturile fermentate cu o concentratie alcoolica pe volum de sub 8,5% vol.
3. La articolul 450, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
(1^1) Constatarea si sanctionarea faptelor ce constituie contraventie potrivit dispozitiilor art. 449 alin. (2) lit. k) se fac si de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane, de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei de Frontiera Romane, de catre ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane si de politistii locali.
4. La articolul 452 alineatul (1), litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
h) detinerea de catre orice persoana sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit prezentului titlu, cu exceptia celor detinute in antrepozitul fiscal, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, bauturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, peste 300 litri;
5. La articolul 452 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera h^1), cu urmatorul cuprins:
h^1) savarsirea de mai multe ori in decursul unui an calendaristic a faptelor prevazute la art. 449 alin. (2) lit. k), daca prin cumulare se depasesc limitele cantitative prevazute la lit. h);
6. La articolul 452 alineatul (2), literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
b) cu inchisoare de la un an la 5 ani, cele prevazute la lit. b), e) si i)-k);
c) cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, cele prevazute la lit. a), c), d), h), h^1) si l).
OUG 85/2022 mai prevede si prelungirea termenului pentru depunerea solicitarii de restructurare, prelungirea taxarii inverse si plata premiilor suspendate in cadrul Loteriei bonurilor fiscale.