email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadouri oferite salariatilor in bani sau bunuri: care este tratamentul fiscal?

Cadouri oferite salariatilor in bani sau bunuri: care este tratamentul fiscal?
cadouri in banicadouri salariativenituri impozabile

Cadourile oferite salariatiilor cu prilejul Craciunului, Pastelui, de 8 martie si 1 iunie sunt neimpozabile in limita unui plafon de 300 lei/angajat. Orice alta ocazie in afara de cele mentionate anterior va reprezenta avantaj salarial si se va impozita cu toate taxele salariale aferente.

Atentie! Chiar si in situatia in care se acorda cadouri cu ocazia sarbatorilor acceptate in Codul fiscal, trebuie avuta mare atentie cui ii este permis sa se acorde cadoul respectiv. Spre exemplu, cu ocazia zilei de 8 martie doar angajatele beneficiaza de cadourile neimpozabile in limita a 300 lei (nu si angajatii sau copiii minori ai acesteia).

Cadouri oferite salariatilor in bani sau bunuri: care este tratamentul fiscal?

Spre exemplu, contractul colectiv al unei societati prevede acordarea unor cadouri (in bani sau bunuri) cu ocazia aniversarii a cativa ani in societate, precum si cu ocazia implinirii unei varste rotunde. Care este tratamentul fiscal atat pentru salariati cat si pentru colaboratori?

Acordarea de cadouri salariatilor cu alte ocazii in afara de cele mentionate la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, va reprezenta venit impozabil la nivelul salariatului si se va impozita cu toate taxele salariale (CAS, CASS, Imp venit, CAM).

Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala cu aceste cadouri va reprezinta o cheltuiala sociala deductibila in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal. Limita se aplica trimestrial (la fiecare termen de declarare impozit pe profit), astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.Sumele care depasesc aceasta limita sunt cheltuieli nedeductibile.

Din punct de vedere TVA, in cazul in care se ofera cadouri bunuri pentru care s-a dedus TVA la achizitie, atunci societatea nu poate sa considere acest TVA ca fiind deductibil fiind asimilat in valoarea avantajului salarial. Daca s-a dedus TVA la achizitie, atunci societatea va intocmi autofactura si va colecta TVA-ul aferent. Spre exemplu, daca societatea achizitioneaza un parfum in valoare de 100 lei si deduce TVA de 19% la achizitie, atunci valoarea avantajului salarial este de 100 + 19 = 119 lei.

Baza legala: Art. 76 alin. (4) din Codul fiscal

(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;


(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

Oferirea cadourilor catre colaboratori - aspecte privind TVA

Cat despre oferirea cadourilor catre colaboratori, din punct de vedere TVA, pentru cadourile care depasesc suma de 100 lei/cadou/persoana se colecteaza TVA daca s-a exercitat dreptul de deducere si se emite autofactura. Asadar, in cazul colaboratorilor exista acest plafon de 100 lei/cadou/persoana (o sa-l mai intalniti si sub denumirea de plafon de bunuri de mica valoare ) care se aplica indiferent de ocazie.

Conform art. 304 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, nu se efectueaza ajustarea TVA deduse initial in cazul acordarii de bunuri de mica valoare (sub plafonul de 100 lei, exclusiv TVA) in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol.

Potrivit art. 270 alin. (1) din Codul fiscal, este considerat livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca proprietar, iar in conformitate cu art. 270 alin. (8) lit. c) din Cod coroborat cu pct. 7 alin. (12) lit. a) din normele metodologice, nu constituie livrare de bunuri acordarea de bunuri de mica valoare in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, aceasta insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscal, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca TVA aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care bunurile au fost acordate gratuit si a fost depasit plafonul.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala cu cadoul oferit partenerilor de afaceri, potrivit prevederilor art. 25 alin (3) lit. a) din Codul fiscal, au deductibilitate limitata cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cadouri in banicadouri salariativenituri impozabile


Data aparitiei: 30 August 2023
Ultima actualizare: 31 August 2023

Votati articolul "Cadouri oferite salariatilor in bani sau bunuri: care este tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X