email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuielile sociale: CE sunt si CUM trebuie gestionate astfel incat sa nu intrati in vizorul ANAF

Cheltuielile sociale: CE sunt si CUM trebuie gestionate astfel incat sa nu intrati in vizorul ANAF
cheltuieli socialeajutor inmormantareregulament interncadouri in bani

In orice firma angajatii beneficiaza, pe langa salariu, de anumite sume numite generic cheltuieli sociale si care se bucura de un tratament fiscal avantajos, cu scutiri de impozit si contributii sociale. Intra in categoria acestor cheltuieli, de exemplu:

- ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;

- cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;

- cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

- alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.

De asemenea, pe langa cheltuielile sociale, exista o serie de cheltuieli deductibile limitat (33% din salariul brut) care, daca sunt corect gestionate si acordate corect de angajatori se concretizeaza in surplus de numerar pentru companii cu economie reala la plata taxelor salariale. 
 
Asadar, exista doua instrumente de gestionat de catre companii: cheltuieli sociale si cheltuieli deductibile limitat conform OG 16.

Stiti exact care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceste cheltuieli pentru a se bucura de un tratament fiscal avantajos, atat pentru angajati, cat si pentru firma?

Raspunsurile vi le ofera o lucrare de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton – Cheltuieli sociale in conditii avantajoase fiscal – care face un lucru extraordinar de util: trece in revista absolut toate tipurile de sume extra-salariale acordate angajatilor si va arata punctual cum trebuie sa le gestionati pentru a beneficia de facilitatile oferite de Codul fiscal.

Lucrarea "Cheltuieli sociale in conditii avantajoase fiscal" contine informatii complete despre tratamentul fiscal-contabil al urmatoarelor categorii de cheltuieli sociale:
- Ajutoarele pentru nastere
- Ajutoarele pentru proteze
- Ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii
- Ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament
- Cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti
- Cadouri in bani sau in natura
- Tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora,
- Servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara,
- Tichete culturale
- Tichete de cresa acordate de angajator
- Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie
- Contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor
- Ajutoarele pentru bolile grave si incurabile
- Ajutoarele de inmormantare

Nu uitati!
Numai anumite tipuri de cheltuieli sociale sunt netaxabile cu impozit pe salarii si contributii sociale obligatorii, in timp ce altele sunt pe deplin asimilate costurilor salariale si taxate ca atare!

Care este tratamentul fiscal corect? Cum evitati plata impozitului si a contributiilor sociale? Aflati raspunsurile in lucrarea Cheltuieli sociale in conditii avantajoase fiscal!
 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli socialeajutor inmormantareregulament interncadouri in bani


Data aparitiei: 13 Iulie 2023
Ultima actualizare: 02 August 2023

Votati articolul "Cheltuielile sociale: CE sunt si CUM trebuie gestionate astfel incat sa nu intrati in vizorul ANAF":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii