Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Ajustare TVA in cazul minusurilor de inventar: Cum se inregistreaza in contabilitate

Data actualizarii: 02 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ajustare TVA in cazul minusurilor de inventar: Cum se inregistreaza in contabilitate
minus la inventarminus imputabilajustare tvainventariere

O societate de productie specializata in procesarea semintelor oleaginoase efectueaza lunar inventarierea produselor finite la nivelul sectiilor de productie. In urma inventarierii, la una dintre sectiile de productie, au fost constatate atat lipsuri, cat si plusuri de inventar intre produse similare. In unele situatii, valoarea lipsurilor de inventar depaseste valoarea plusurilor constatate. Cauza acestor minusuri nu a putut fi stabilita cu exactitate, iar lipsurile nu sunt imputabile. 

In continuare, veti afla care sunt implicatiile fiscale (ajustarea TVA) si monografia contabila aplicabila, pentru a intelege cum pot fi gestionate corect aceste diferente de inventar din perspectiva contabila si fiscala.

Raspuns:

Lipsa produselor finite se contabilizeaza ca si scoaterea din gestiune a produselor finite:
711 variatia stocurilor = 345 produse finite

Din punct de vedere al TVA potrivit art. 304 si al normelor de aplicare a acestuia (6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei;

Persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
a) calamitatile naturale si cauzele de forta majora, demonstrate sau confirmate in mod corespunzator;
b) furtul bunurilor demonstrat pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
c) contractele de leasing financiar avand ca obiect bunuri mobile corporale, altele decat bunurile de capital, care se reziliaza, iar bunurile nu sunt restituite de utilizator in termenul prevazut in contract, caz in care locatorul/finantatorul nu are obligatia sa efectueze ajustari ale taxei deduse daca face dovada ca a initiat si a efectuat demersuri pentru recuperarea bunului, indiferent daca la finalizarea acestor demersuri bunul este sau nu recuperat de catre societatea de leasing;
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;


e) pierderile tehnologice sau, dupa caz, alte consumuri proprii, caz in care persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei in limitele stabilite potrivit legii ori, in lipsa acestora, in limitele stabilite de persoana impozabila in norma proprie de consum. In cazul depasirii limitelor privind normele tehnologice ori consumurile proprii, se ajusteaza taxa aferenta depasirii acestora.
f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege.

Retineti! Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG va permite sa va indepliniti aceasta obligatie fara batai de cap – rapid, eficient, fara stres!

Prin urmare, TVA se ajusteaza daca lipsa in gestiune este neimputabila si nu cunoasteti cauza.

Ajustarea TVA aferenta minusurilor:
635 = 4426

 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X