In situatia in care creanta nu mai poate fi incasata, deoarece clientul figureaza radiat din evidentele ONRC, este obligatorie scoaterea creantei din evidenta contabila.
Intrebare: "Daca nu s-a constituit provizion la momentul potrivit, cum pot scadea din evidenta clientii radiati?"
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Din punct de vedere fiscal:
TVA
Potrivit prevederilor de la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa. Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza corespunzator ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.
Conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal, TVA trebuie ajustat de la intrarea in faliment si nu la radierea clientului chiar daca va aflati inca in interiorul perioadei de ajustare de 5 ani.
Prin urmare pentru ajustarea TVA ar trebui sa aveti sentinta judecatoreasca de intrare in faliment/ sau de incheiere a procedurii falimentului. Simplu fapt ca aceasta s-a radiat, nu presupune ca s-a deschis si procedura de intrare in faliment.
Daca nu detineti aceste documente, recomandarea este sa nu ajustati TVA, intrucat la un eventual control s-ar putea sa nu accepte ajustarea avand in vedere ca nu detineti documentele mentionate in aceste dispozitii legale,
Din punct de vedere al cheltuielilor cu pierderile din creante neincasate, nu exista nici o influenta fiscala avand in vedere ca sunteti platitorare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Din punct de vedere contabil
Scoaterea din evidenta a creantelor prescrise se poate face in temeiul pct 328 din OMFP 1802/2014, conform carora, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
Creanta se scade din evidenta in baza documentului care atesta radierea, Procesului verbal intocmit de catre comisia de inventariere, prin care propune scaderea din gestiune a creantei respective, proces care este aprobat si de catre administratorul societatii.
Inregistrarile contabile vor fi:
-inregistrarea pe cheltuieli de exploatare a creantei neincasate la valoare exclusiv TVA daca se ajusteaza si TVA, in caz contrar la valoarea totala a creantei:
654=4111
-ajustare TVA in cazul in care aveti Hotarare definitiva de faliment:
4427=4111
Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com