Aspectele juridice privind cesiunea de creante sunt reglementate prin prevederile art. 1566 -1598 din Codul Civil. Este definita ca fiind conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanta impotriva unui tert.
Pentru a aprofunda acest subiect, analizam cazul unui service auto care factureaza lucrari in baza unor dosare de dauna, incasand greu de la firma de asigurari. A apelat la un avocat si a semnat un contract de cesiune de creante cu o SRL platitoare de TVA. Cesioneza facturile, intocmind pentru fiecare factura cesionata un act aditional, in care este stipulat ca va incasa cu 15% mai putin.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In cateva zile incaseaza suma stipulata in actul aditional, urmand ca societatea respectiva sa recupereze de la firma de asigurari. Pentru cei 15% incasati mai putin, societatea cu care s-a semnat contractul de cesiune nu emite nici un document, spunand ca ar trebui sa stornez din contabilitate acea suma astfel incat sa inchid factura.
Cum trebuie procedat?
Cesiune de creanta: monografie contabila cedent
Din punct de vedere contabil, cesiunea de creante este reglementata la pct. 333 din Reglementarile contabile, aprobate prin OMFP nr.1802/2014, unde se mentioneaza ca creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 Debitori diversi" = 462 Creditori diversi"), iar valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 Creante preluate prin cesionare").
In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.
In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 Alte venituri din exploatare"/analitic distinct), la data incasarii, dupa cum se arata la pct. 333 alin. 3 din reglementarile contabile amintite.
Prin urmare, contractul de cesiune este documentul in baza caruia se efectueaza inregistrarile in contabilitate si nu este necesar sa se emita factura.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Citeste si: Creantele: ce sunt, tipuri de creante si modalitati de stingere a creantelor
Monografia contabila propusa, pentru societatea dumneavoastra in calitate de cedent:
Cedarea creantelor catre societatea cesionara (A SRL):
% = 4111 100%
461.A 85%
654 15%
Incasarea de la cesionar a 85% din creanta cedata:
5121 = 461.A
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.