Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati cu activitate suspendata, cu asociati (persoana persoana juridica straina (75%) si pers. fizica straina (25%)) care vor sa renunte la imprumuturile in valuta, pe termen lung facute catre societate (inregistrate in ct 167). Vom stabili cum se poate efectua corect aceasta procedura si daca se va trece la majorarea capitalului social.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 210 alin. (2) lit b) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, capitalul social se poate mari prin "compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia".
Astfel sumele inregistrate in creditul contului 455 sunt, in fapt, creante ale actionarilor/asociatilor asupra societatii, ele pot fi folosite la majorarea capitalului social, daca sunt lichide (adica au un cuantum bine determinat) si exigibile (au ajuns la scadenta prevazuta in contractul de imprumut/documentul in baza caruia sumele au fost inregistrate in contul 455).
Se necesita ca datoria sa fie lichida si exigibila, iar in practica justificarea acestui fapt a fost solicitata de catre Registrul Comertului sa fie demonstrata printr-un raport de expertiza contabila. Raportul de expertiza, notele contabile de majorare a capitalului, impreuna hotararea AGA si restul documentelor juridice necesare pentru inregistrarea majorarii se depun la Registrul Comertului. In situatia in care imprumutul nu au ajuns la scadenta , nu este indeplinita conditia cu privire la exigibilitate. Totusi, consultati avocatul daca se poate modifica data de restituire printr-un act aditional la contractul de imprumut. Deasemenea in privinta inregistrarii la venituri a imprumuturilor respective , consideram ca se poate incheia un act aditional la contractul de imprumut prin care asociatul/creditorul renunta la creanta fata de societate.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Potrivit prevederilor OMFP 3055/2009, functiunea conturilor, consideram ca aceasta operatiune se poate inregistra in contabilitate astfel:
4551 Asociati conturi curente = 7588 Alte venituri din exploatare
In acest caz se inregistreaza un venit care prin transferul in contul 121 influenteaza direct rezultatul curent al societatii. Venitul inregistrat reprezinta un venit impozabil potrivit prevederilor art. 19 coroborate cu prevederile art. 20 din Codul fiscal .
Cu ajutorul contului 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" potrivit prevederilor OMEF 3055/2009, se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati.
Contul 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" este un cont de pasiv. In creditul contului 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" se inregistreaza:
- sumele lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati (512, 531);
- dobanzile aferente sumelor depuse de actionari/asociati (666);
- sumele reprezentand dividende cuvenite actionarilor/asociatilor si lasate la dispozitia entitatii (457);
- diferentele nefavorabile de curs valutar, din evaluarea soldului in valuta, inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (665).
In debitul contului 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" se inregistreaza:
- sumele restituite actionarilor/asociatilor (512, 531);
- diferente favorabile de curs valutar aferente datoriilor fata de actionari/asociati (765);
- sume reprezentand datorii fata de actionari/asociati, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Soldul contului reprezinta sumele datorate de entitate actionarilor/asociatilor. Astfel, in afara de cele doua situatii pe care le-ati mentionat si dvs., nu cunosc alta situatie.