Analiza de azi face referire la situatia in care firmele X si Y sunt afiliate si actionar comun. Firma X i-a acordat un imprumut firmei Y, imprumut pe care doreste sa-l stinga prin majorare capital firma Y. Vom vedea daca se poate realiza o astfel de compensare si care sunt implicatiile aferente.
De asemenea, vom vedea si daca exista o alta modalitate de stingere a acestui imprumut si care vor fi inregistrarile contabile si implicatiile fiscale in acest caz.
Majorare capital social cu imprumut asociat
Conform art 221 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
" Societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210".
Art 210 din legea societatilor comerciale prevede urmatoarele:
" (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
(2) De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia".
Conform functiunii contului 455 reglementata de OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene "cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati"
Aceasta inseamna ca sumele inregistrate in creditul contului 455 reprezinta creante ale asociatilor asupra societatii, drept urmare ele pot fi folosite pentru majorarea capitalului social, daca sunt lichide (adica au un cuantum bine determinat) si exigibile (au ajuns la scadenta prevazuta in contractul de imprumut/documentul in baza caruia sumele au fost inregistrate in contul 455).
Articole contabile majorare capital social prin compensarea unor creante ale asociatilor asupra societatii:
subscrierea capitalului social
456"Decontari cu asociatii privind capitalul" = 1011"Capital subscris nevarsat"
inregistrarea majorarii capitalului social, pe baza mentiunii de la Registrul Comertului:
455"Sume datorate asociatilor" = 456"Decontari cu asociatii privind capitalul"
1011"Capital subscis nevarsat" = 1012 "Capital subscris varsat"
Documente necesare:
1. Hotararea AGA privind majorarea capitalului social
2. Raport de expertiza contabila prin care se confirma caracterul lichid si exigibil al sumelor existente in contul 455.
3. Certificat inscriere mentiuni la O.R.C. privind majorarea capitalului social prin astfel de operatiuni.
Majorarea capitalului social prin aceasta procedura nu implica venituri impozabile, practic este vorba de conversia unor creante ale asociatilor fata de firma in parti sociale.
Renuntarea la restituirea imprumutului
O alta varianta posibila ar fi ca asociatul care a imprumutat firma sa lase sumele cu care a imprumutat societatea la dispozitia acesteia, prin anularea imprumutului.
In acest sens, consideram ca se poate incheia un act aditional la contractul de imprumut prin care asociatul/creditorul renunta la creanta fata de societate.
Potrivit prevederilor OMFP 3055/2009, functiunea conturilor, consideram ca aceasta operatiune se poate inregistra in contabilitate astfel:
4551 Asociati conturi curente = 7588 Alte venituri din exploatare
In acest caz se inregistreaza un venit care prin transferul in contul 121 influenteaza direct rezultatul curent al societatii. Venitul inregistrat reprezinta un venit impozabil potrivit prevederilor art. 19 coroborate cu prevederile art. 20 din Codul fiscal.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro