email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF modifica D300: ce cuprinde noul model

ANAF modifica D300: ce cuprinde noul model
formular 300decont tvamodel formular 300

Update 30 august 2023: In conformitate cu prevederile OpANAF nr. 1176/2023 a fost aprobat modelul si continutul noului formular 300 - “Decont de taxa pe valoarea adaugata”. Va reamintim ca noul formular 300 se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii august 2023 si se depune in perioada 01 - 25 septembrie 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent la finalul lunii august 2023. 

Descarca Declaratia 300 - ultima versiune valabila in 2023 >>

***

Update 7 august 2023: Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 720 din 4 august 2023 a fost publicat Ordinul 1176/2023 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300 Decont de TVA. Mai jos puteti consulta modificarile.

Iata cum arata Formularul 300 - Decont de TVA >>

***

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1253/2021 a fost aprobat modelul si continutul formularului 300 - Decont de TVA. 

Conform referatului de aprobare, prin Legea nr. 88/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 310 din 12 aprilie 2023, au fost aduse modificari si completari dispozitiilor privind taxa pe valoarea adaugata, in scopul introducerii unor scutiri de taxa pe valoarea adaugata pentru anumite operatiuni economice.

Astfel, prin completarea prevederilor art. 294 din Codul fiscal, s-a prevazut scutirea de taxa pe valoarea adaugata si pentru:

a) serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, precum si serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti prestate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF in baza prevederilor art. 25 alin. (41) din Codul fiscal, daca acestea sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reteaua publica de stat, dupa caz;

b) livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, destinate in mod normal utilizarii in domeniul ingrijirilor de sanatate sau pentru utilizarea de catre persoanele cu handicap, bunuri esentiale pentru compensarea si depasirea handicapurilor, altele decat cele prevazute la lit. c) si d), precum si adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, precum si cele efectuate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF in baza art. 25 alin. (41) din Codul fiscal, daca acestea sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reteaua publica de stat, dupa caz;

c) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa conform art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;

d) livrarea de produse ortopedice.

Ce se introduce in Decontul de TVA

Avand in vedere aceste modificari, Directia generala de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile din cadrul Ministerului Finantelor, prin adresa nr.740876/14.06.2023, a solicitat introducerea in formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" a doua noi randuri, in care persoanele impozabile sa raporteze, distinct fata de alte operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata, informatii privind operatiunile scutite potrivit noilor prevederi legale.

In acest sens, s-a solicitat completarea denumirii randului 14 cu sintagma ”din care” si introducerea, dupa randul 14 din formular, a doua noi randuri, respectiv:

- randul 14.1, pentru livrarile de bunuri/ prestarile de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal si

- randul 14.2, pentru livrarile de bunuri scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) lit. c) si d) din Codul fiscal.

Solicitarea de completare a formularului de decont are ca scop asigurarea unei identificari facile a acestor operatiuni, precum si asigurarea posibilitatii de efectuare a unor analize si evaluari./'

Extras din Proiectul de Ordin:

ART. I - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 791 din 17 august 2021, Partea I, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Anexa nr. 1, prin care se aproba modelul si continutul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", se inlocuieste cu Anexa, care face parte integranta din prezentul ordin.

2. La Anexa nr. 2, randul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins: ”Randul 14 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare, privind:

- baza de impozitare pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (1), art. 295 si 296 din Codul fiscal;

- baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b) din Codul fiscal, in cazul in care cumparatorul sau clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;

- baza de impozitare pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) din Codul fiscal;

- baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere potrivit altor dispozitii legale.”

3. La Anexa nr. 2, dupa randul 14, se introduc doua noi randuri, randul 14.1 si randul 14.2, cu urmatorul cuprins:

”Randul 14.1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare, privind baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa, conform art. 294 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal.

Randul 14.2 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare, privind baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa, conform art. 294 alin. (5) lit. c) si d) din Codul fiscal.”

ART. II - Decontul de taxa pe valoarea adaugata, prevazut in anexa la prezentul ordin, se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii in care prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

ART. III - Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale centrale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

ART. IV - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 300decont tvamodel formular 300


Data aparitiei: 29 Iunie 2023
Ultima actualizare: 07 August 2023

Votati articolul "ANAF modifica D300: ce cuprinde noul model":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X