Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Specialistul clarifica: Factura se inregistreaza in contabilitate in luna emiterii, nu in cea a incarcarii in RO e-Factura

Data aparitiei: 02 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Specialistul clarifica: Factura se inregistreaza in contabilitate in luna emiterii, nu in cea a incarcarii in RO e-Factura
e-facturafactura electronicainregistrare factura in contabilitate

In contextul legislativ romanesc, facturile trebuie inregistrate in contabilitate in luna in care acestea sunt emise, conform datelor de pe factura respectiva. Desi facturile trebuie incarcate in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii lor, acest termen de incarcare nu influenteaza luna si data la care factura este inregistrata in contabilitate.

RO e-Factura: Data inregistrarii in contabilitate a facturii (studiu de caz)

Intrebare: "Daca o factura are data de emitere ultima zi a lunii si conform reglementarilor in vigoare, prestatorul are termen 5 zile calendaristice pentru incarcarea acesteia in SPV, automat indexul de incarcare in SPV este din luna urmatoare. La ce luna se inregistreaza factura? In luna emiterii acesteia sau in luna indexului de incarcare in SPV?"

Conform articolului 10 alineat (7) al Ordonantei de urgenta nr. 120/2021, termenul de transmitere a facturii in RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii. Astfel, chiar daca factura este incarcata in sistem in luna urmatoare, ea trebuie sa fie inregistrata/alocata lunii in care a fost emisa, intrucat data emiterii facturii este cea care conteaza pentru inregistrarile contabile, reprezentand data livrarii bunului sau data prestarii serviciului.

Aceasta interpretare este, de asemenea, sustinuta de Legea contabilitatii nr. 82/1991, articolul 6, care prevede ca orice operatiune economico-financiara trebuie consemnata in momentul efectuarii ei, bazandu-se pe documentul justificativ, adica factura emisa.

Atentie! Prin urmare, factura se inregistreaza in luna emiterii acesteia, nu in luna incarcarii in sistemul RO e-Factura. Aceasta abordare asigura conformitatea cu principiile contabile de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor in perioada in care acestea sunt efectiv generate.


Temei legal

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura

Art. 10. -

(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea contabilitatii nr. 82/1991

Art. 6. -

(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X