In data de 17 aprilie a avut loc seminarul online cu tema "Microintreprinderea. Aspecte fiscale", o sesiune de consultanta personalizata prezentata de Portal Codul Fiscal. In partea a doua a seminarului, participantii au avut optiunea de a adresa intrebari lectorului Olga Crevelescu: - Expert Contabil - Membru CECCAR.
Iata mai jos una dintre intrebarile adresate in cadrul seminarului online cu tema "Microintreprinderea. Aspecte fiscale"!
Intrebare: O firma are sold mare in casa neavand acel numerar. Ce i se poate intampla daca ii vine un control si nu are sa arate banii? Care sunt consecintele si cat este amenda?
Raspuns oferit de Olga Crevelescu – Expert Contabil:
Daca societatea are profit nerepartizat, sumele vor fi, cel mai probabil, considerate dividende platite. Aceste dividende ar fi trebuit declarate (deci veti primi amenda de nedeclarare), au fost platite in numerar (deci s-au incalcat plafoanele de plata in numerar) si nu ati retinut impozitul pe dividende (veti plati impozit cu dobanzi si penalitati). Asociatul va plati si contributie la sanatate pentru dividendele obtinute.
Situatia poate fi mai grava daca societatea nu are profit nerepartizat. Este interzisa distribuirea de dividende daca se constata o pierdere a activului net, potrivit art. 69 al Legii 31/1990.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Potrivit art. 272 din Legea 31/1990, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:
a) dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati, la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective, sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
b) foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
c) se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 1444 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii.
Alte teme discutate in cadrul seminarului online:
1. Microintreprindere sau impozit specific
2. Microintreprindere sau impozit pe profit. Tratament pierderi reportate
3. Trecere la microintreprinderi. Scutiri aplicate dividendelor platite unui nerezident
4. Tratament rezerve
5. Tratament provizioane
6. Tratament cheltuieli de sponsorizare
7. Tratament cheltuieli de protocol
8. Tratament cheltuieli cu autovehicule.