Potrivit unei legi promulgate luni, 2 decembrie, de Klaus Iohannis, actionarii societatilor, in persoana sau reprezentati, pot participa si vota fizic sau prin mijloace electronice de comunicare la distanta in cadrul adunarilor generale. Acestia isi pot exprima votul si prin corespondenta.
Actionarii societatilor pot participa si vota la adunarile generale si online sau prin corespondenta
Actul normativ aduce modificari si completari Legii societatilor nr. 31/1990, pentru a permite participarea online la adunarile generale ale societatilor, prin utilizarea sistemelor electronice de vot.
"Daca actul constitutiv prevede sau daca actionarii hotarasc astfel cu majoritatea prevazuta de art. 115, actionarii pot participa la adunarea generala prin mijloace electronice de comunicare la distanta, care trebuie sa intruneasca conditiile tehnice necesare pentru identificarea participantilor, pentru participarea efectiva a acestora si retransmiterea deliberarilor in mod continuu, pentru exercitarea dreptului actionarilor de a se adresa adunarii, pentru exprimarea votului, in cadrul adunarii generale, astfel incat sa permita identificarea actionarilor, verificarea ulterioara a modului in care s-a votat si posibilitatea ca fiecare actionar sa isi poata verifica votul exprimat.”
Convocarea va cuprinde locul si data tinerii adunarii, precum si ordinea de zi, cu mentionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunarii. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor sau a membrilor consiliului de supraveghere, in convocare se va mentiona ca lista cuprinzand informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor propuse pentru functia de administrator se afla la dispozitia actionarilor, putand fi consultata si completata de acestia. In cazul in care se asigura si participarea prin mijloace electronice de comunicare la distanta, convocatorul cuprinde si descrierea procedurilor care trebuie urmate de actionari pentru a participa si vota online in adunarea generala.
Consiliul de administratie poate sa modifice convocatorul dupa momentul publicarii acestuia, in termen de cel mult 15 zile de la momentul publicarii.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Convocatorul modificat cuprinzand, dupa caz, si ordinea de zi completata cu punctele propuse de actionari sau de catre consiliul de administratie, ulterior convocarii, trebuie publicat cu indeplinirea cerintelor prevazute de lege si/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunarii generale, cu cel putin 10 zile inaintea adunarii generale, la data mentionata in convocatorul initial.
Foto: pexels.com