Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Fuziune prin absorbtie microintreprindere. Cum se procedeaza daca exista TVA de recuperat?

Data actualizarii: 30 Noiembrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fuziune prin absorbtie microintreprindere. Cum se procedeaza daca exista TVA de recuperat?
tvamicrointeprindereD300

Analizam in randurile urmatoare cazul unei SRL dizolvata fara lichidare - fuziune prin absorbtie (integrala) la 26 iulie 2021.

1. La societatea absorbita pentru luna iulie trebuie calculat si depusa declaratia 100 cu impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru veniturile lunii iulie? Daca da, care este termenul de depunere. Mentionez ca societatea absorbanta este impozitata in regim mixt - impozit specific si impozit profit.

2. Societatea absorbita cu TVA lunar are TVA de plata. Se plateste TVA de catre firma absorbanta pe CUI-ul firmei absorbite? Mentionez ca societatea absorbanta are TVA de recuperat.

Fuziune prin absorbtie microintreprindere: raspunsul specialistului


ART. 47 - Definitia microintreprinderii


(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:


Litere a) si b) ale alineatelor (1) , art. 47 au fost abrogate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017.
 
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;


 
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Conform art. 50 alin. 2 si pct. 3 alin. 2 lit. b din Normele metodologice de aplicare, perioada impozabila a unei microintreprinderi se incheie, in cazul fuziunilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanei juridice prin dizolvare fara lichidare, la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau la alta data stabilita prin acordul partilor, in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii.

 

Prin urmare perioada fiscala a unei microintreprinderi se incheie conform precizarilor anterioare.Pentru perioada acoperita de vectorul microintreprindere datorati impozit pe care il veti achita in termenul legal (25 a lunii urmatoare), depunand in prealabil D100.Desigur tr sa va asigurati ca societatea nu este radiata din evidentele ONRC.
 
ORDIN Nr. 632/2021 din 19 aprilie 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata":
 
In cazul fuziunii, persoana impozabila care preia patrimoniul altor persoane impozabile preia si soldul taxei de plata catre bugetul de stat al persoanei impozabile dizolvate.
 
In cazul divizarii, persoanele impozabile care preiau patrimoniul unei persoane impozabile divizate preiau, proportional cu cotele alocate din patrimoniul persoanei impozabile divizate, soldul taxei de plata catre bugetul de stat al persoanei impozabile divizate.
 
Prin urmare soldul TVA de plata se preia corespunzator la data prevazuta in documentatia oficiala. TVA de plata preluat se va compensa cu TVA de recuperat de pe fisa de platitor a societatii absorbante (dupa ce in prealabil se declara in D300).

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X