Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Societati de tip holding. Ce tip de impozit li se aplica din 2023?

Data actualizarii: 05 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Societati de tip holding. Ce tip de impozit li se aplica din 2023?
cod fiscalparti socialeimpozit pe profit

Societatile holding sunt entitati comerciale-mama care detin actiunile de control sau interesele de membru in filialele sale. Incepand cu anul 2023, potrivit ultimelor modificari aduse Codului fiscal, vor aparea noutati la capitolul impozitare. 

Specialistul nostru ne explica in randurile de mai jos si daca exista particularitati contabile-fiscale in domeniul societatilor de tip holding. 

Societati de tip holding – impozit 2023: raspunsul specialistului

O societate holding este o entitate comerciala-mama care detine actiunile de control sau interesele de membru in filialele sale.

Aceasta detine suficiente actiuni/parti sociale in alte firme (filiale), incat poate controla politicile respectivelor companii si sa supravegheze deciziile lor de management. Fiecare dintre filiale isi pastreaza identitatea si forma de organizare.

Aportarea la constituirea capitalului social al unei societati, a partilor sociale detinute la alte societati, constituie o modalitate particulara de schimbare a actionariatului (asociatilor). Spre deosebire de cesiunea de parti sociale, aceasta modalitate de schimbare a actionariatului este mult mai rapida si presupune economie de resurse.

Potrivit art.93 alin2 lit.m din Codul fiscal, nu genereaza venituri impozabile: aportul in natura reprezentand actiuni emise de societati/parti sociale, in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Vanzarea/cesiunea de parti sociale, aportul la capital social nu sunt operatiuni care intra in sfera TVA - nu sunt enumerate la art.268 din codul fiscal.

In concluzie, in opinia mea, nu exista specificitati din punct e vedere fiscal/contabl in functionarea holdingurilor.

Contabilitatea acestora se tine la fel ca a unei microintreprinderi (impozit pe profit incepand cu 2023 deoarece in general acest tip de societati nu au salariati), respectand legislatia fiscala in domeniu.

In ceea ce priveste inregistrarea capitalului social, in general sunt multe persoane fizice care aporteaza si in general valorile sunt mari dar inregistrarile sunt la fel cu cele care se fac la infiintarea unui SRL. Inregistrarea aporturilor in capitalul altor societati se face utilizand contul 261.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Bilas, expert contabil si consultant fiscal. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X