email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendare activitate Intreprindere Individuala. Care sunt obligatiile fiscale?

Suspendare activitate Intreprindere Individuala. Care sunt obligatiile fiscale?
declaratia unicasuspendare activitate intreprindere individualasistem realcalcul CASS

Potrivit art. 120 alin. 5 din Codul fiscal, "contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului". 

Asadar, in acest context, analizam urmatoarea speta: "o intreprindere individuala cu activitate in constructii in cursul anului 2023 a obtinut venit brut 50.362 si cheltuieli 23.429, astfel venitul impozabil 26.933. Incepand cu 01.09.2023 doreste suspendarea activitatii. Cum calculez impozitul in declaratia unica (este in sistem real)? Trebuie declarata contributia de sanatate si contributia de CAS?

1. impozit 10% = 2.693

26.933/8 luni = 3.366,25 lei, care depaseste 3.000 lei/luna

contributia de sanatate 2400 lei (300 contributia de sanatate x 8 luni)

contributia la pensie 6.000 lei (750 x 8 luni) sau

2. 26.933 este sub 36.000 si nu declaram decat impozitul de 10% si contributia de CASS pe 6 luni, 1.800 lei?

Suspendare activitate Intreprindere Individuala - obligatii fiscale si transmitere Declaratia Unica

Asa cum spuneam in introducere, in termen de 30 de zile de la suspendarea activitatii trebuie depusa declaratia unica, capitolul II "Date privind veniturile estimate".

Impozitul pe venit se determina potrivit art 118 alin 2 CF:
,,Pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a) si a1), pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;


b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii’’.
 
Impozit pe venit = 10% (Venit net anual – CAS)
CAS = contributia de asigurari sociale
Venit net anual = Venituri –Cheltuieli deductibile
Venit net anual =26.933 lei
CAS = 0 (persoana fizica realizeaza venituri nete sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie adica sub plafonul de 36.000 lei)
Plafonul nu se recalculeaza, dupa cum voi explica mai jos.
Impozit pe venit = 2693 lei

Referitor la CAS

Potrivit art 151 alin (12) din Codul fiscal:

Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), pentru care datoreaza contributia si care in cursul anului fiscal se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150, depun la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 122, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs potrivit prevederilor alin. (13) si datoreaza, dupa caz, contributia corespunzator plafonului recalculat.

Aceasta prevedere a fost modificata prin Legea 296/2020:
Prevedere anterioara (ABROGATA): (12) Persoanele fizice care [...] datoreaza contributia si care in cursul anului fiscal se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150, cele care intra in suspendare temporara a activitatii sau isi inceteaza activitatea potrivit legislatiei in materie depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaratia prevazuta la alin. (3) si isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs[...]. 

Concluzie: Nu se recalculeaza CAS in cazul intrarii in suspendare temporara a activitatii
Venit net < 12 salarii minime, rezulta ca nu se datoreaza CAS pentru anul 2023.

Referitor la CASS

Prin Legea 296/2020 a fost ABROGAT art 174 alin (12) din Codul fiscal care prevedea faptul ca: ,,Persoanele fizice prevazute la art. 170 alin. (1) care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, precum si cele care isi inceteaza activitatea depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaratia prevazuta la alin. (3) si isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs".

Concluzie:
Nu se recalculeaza CASS in cazul intrarii in suspendare temporara a activitatii
Intrucat realizeaza venituri nete mai mari de 6 salarii minime brute pe economie (18000 lei), in conformitate cu art 170 alin 4 lit a din Codul fiscal datoreaza CASS in suma de 10%*6*3000 lei= 1800 lei.
 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicasuspendare activitate intreprindere individualasistem realcalcul CASS


Data aparitiei: 29 August 2023

Votati articolul "Suspendare activitate Intreprindere Individuala. Care sunt obligatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X